- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Hrvatska zemlja s najviše darivatelja organa

U Hrvatskoj je obilježen Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva. Sa stopom od 34 realizirana darivatelja na milijun stanovnika Hrvatska je vodeća zemlja u svijetu u transplantacijskoj medicini. Prošle godine je transplantacijom organa spašen život 400 ljudi.

Hrvatska transplantacijska medicina radi punom parom!  Zahvaljujući doniranim organima, u prošloj godini su u hrvatskim bolnicama obavljene 44 transplantacije srca, 231 transplantacija bubrega, 8 transplantacija gušterače i 128 transplantacija jetre.

Povodom Nacionalnog dana dan darivanja i presađivanja organa i tkiva zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik zahvalio je obiteljima darivatelja organa na njihovoj plemenitoj odluci, čestitao medicinskim ekipama na uspješno obavljenom poslu i izrazio solidarnost i podršku svim pacijentima koji čekaju na presađivanje organa.

Sa stopom od 34 realizirana darivatelja na milijun stanovnika Hrvatska je vodeća zemlja u svijetu po darivanju organa, a prošle godine je 157 umrlih osoba  – zahvaljujući njihovim obiteljima koje su se odlučile da daruju organe – darovalo svoje organe i zahvaljujući tome 400 osoba je dobilo život na dar!“ naveo je Cesarik.

Posao se nastavlja – od početka ove godine do danas organi 65 darivatelja spasili su 163 života – transplantirano je 46 jetri, 94 bubrega i 10 srca, a obavljene su i tri složene kombinirane transplantacije – dvije bubreg-gušterača i jedna bubreg-jetra.

Hrvatska ove godine obilježava 6 godina članstva u Eurotransplantu, a prema stopama darivatelja i transplantaciji organa s umrlih darivatelja, najuspješnija je članica te međunarodne organizacije, ali i članica sa najkraćim čekanjem na presađivanje. Na bubreg u Hrvatskoj čeka 129 pacijenata, na srce 26, na jetra 82, kombiniranu transplantaciju bubreg-gušterača čeka šestero, a kombiniranu transplantaciju bubreg-jetra dva pacijenta.

Pred 7 godina od leukemije je umrla mlada novinarka Ana Rukavina. Njena obitelj i prijatelji utemeljili su Zakladu Ana Rukavina, koja se među ostalim bavi prikupljanjem  donatora krvotvornih matičnih stanica, izuzetno važnih kod liječenja hematoloških bolesti poput leukemije i limfoma. Anina majka, predsjednica Zaklade, Marija Rukavina pohvalila se dosadašnji rezultatima upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

U Gospiću ćemo idući tjedan – ja se nadam – zaokružiti brojku od 40.000 darivatelja, a od tog broja je 33.275 već tipizirano i obrađeno. Naime, upravo angažmanom Ministarstva zdravlja i ove godine je osigurano 4 i po milijuna kuna (600.000 eura) za tipizaciju novoprikupljenih uzoraka. Jučer smo u Kninu zaokružili brojku od 2.000 novih darivatelja od početka ove godine, na što smo jako ponosni“, istaknula je ona.

Mirela Pandžić iz udruge „Transplant“ živi sa presađenim srcem desetu godinu. Kada smo iz nepažnje kazali „tuđim srcem“, ispravila nas je.

Boga mi – mojim, ne tuđim! To je sada moje srce, meni darovano na današnji dan prije deset godina.

Njezina prijateljica Tanja Vac, koja nakon 10 godina dijalize devetu godinu živi s novim bubregom, citirala je objašnjenje jednog stručnjaka da se cijela priča oko transplantacije sastoji od četiri elementa – financijske strukture, zdravstvene strukture, dakle  – stručnosti, medija i građanstva, dakle svih onih koji su u prilici da poklone organe.

Kod nas u Hrvatskoj se dogodilo da su sva četiri elementa zadovoljena na sreću za sve koji žive u Hrvatskoj i – kako moja Mirela kaže – Hrvatska je postala najpoželjnija zemlja za sve one koji čekaju organe, jer kod nas se na transplantaciju jako kratko vremenski čeka – najkraće u cijelom svijetu.

(Enis Zebić, Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!