Hrvatska: Vojska može na granicu, oporba najavila ustavnu tužbu

Izmjene zakona o obrani te o nadzoru državne granice Vladi omogućuju da na prijedlog ministra unutarnjih poslova, uz pisanu suglasnost predsjednice države angažira vojsku na granici kao ispomoć policiji, ukaže li se potreba za tim

22. mar 2016

Hrvatski sabor je većinom glasova prihvatio izmjene dvaju zakona kojima se omogućuje angažiranje vojske na granici, uz protivljenje zastupnika oporbe koji su najavili podnošenje zahtjeva za ocjenu ustavnosti.

Izmjene zakona o obrani te o nadzoru državne granice Vladi omogućuju da na prijedlog ministra unutarnjih poslova, uz pisanu suglasnost predsjednice države angažira vojsku na granici kao ispomoć policiji, ukaže li se potreba za tim.

Nezadovoljna oporba već je pripremila zahtjev koji će poslati Ustavnom sudu, a Peđa Grbin (SDP) novinarima je objasnio da su zakoni sporni iz proceduralnih, ali i materijalnih razloga.

Oporba navodi da o donesenim zakonima nije provedeno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, što je Ustavnom sudu bio razlog za rušenje nekih drugih akata, poput Pravilnika o uvjetima za izbor u znanstvena zvanja ili kurikuluma zdravstvenog odgoja.

Vojska može pomagati policiji u ratnom stanju ili neposrednoj ugroženosti države.

Kad je riječ o materijalnim razlozima zbog kojih oporba donesene izmjene smatra protuustavnima, Grbin navodi da je Ustavom jasno propisano kada Oružane snage RH mogu pomagati policiji, a riječ je o ratnom stanju ili neposrednoj ugroženosti države i velikim prirodnim nepogodama.

„Ovim se izmjenama ta ustavna odredba želi zaobići, zbog čega smatramo da je riječ o neodrživoj, nepotrebnoj i protuustavnoj militarizaciji društva na koju ukazujemo i tražimo očitovanje Ustavnog suda“, kazao je Grbin.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga