- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Hrvatska Vindija kupila mlekaru u Senti

Mlekara “Senta”, koja je pre šest godina prestala da radi, od danas ima novog strateškog partnera, hrvatsku kompaniju „Vindija” iz Varaždina.

Direktor „Vindije” Miroslav Ćurčić rekao je da će ta kompanija uložiti 15 miliona evra početnog kapitala u mlekaru u Senti i najavio da će mlekara početi da radi do kraja ove godine, sa kapacitetom proizvodnje od 120.000 litara mleka dnevno.

Dodao je da „Vindija” planira i proširenje poizvodnje, jer se ta hrvatska firma bavi i uzgojem pilića i plasiranjem pilećeg mesa.

Poslovni sistem „Vindija” u svom sastavu ima devet preduzeća, od kojih se šest bavi hrane. „Vindija” zapošljava oko 3.500 radnika u Hrvatskoj, a ima više od 6.000 kooperanata od kojih kupuju sirovinu.

Vlada Vojvodine subvencionisaće zapošljavanje 100 radnika u Mlekari „Senta”, a o tome je danas ugovor potpisao pokrajinski premijer Bojan Pajtić sa predstavnicima „Vindije”.

„Danas smo oživeli i pokrenuli ovu mlekaru. U proteklih nekoliko meseci našli smo strateškog partnera i obezbedili smo njegov dolazak ovde”, naveo je Pajtić.

Dodao je da će u fabrici ukupno biti zaposleno 120 radnika i istakao da će mlekara pokrenuti niz kooperativnih poslova sa 1.000 poljoprivrednika, kroz razvoj stočarstva.

Pajtić je obećao da će i tim poljoprivrednim proizvođačima biti obezbeđene  subvencije.

Gradonačelnica Sente Aniko Žiroš je najavila da će do septembra meseca biti završena izgradnja sportske hale, kao i izgradnja geotermalne bušotine, što je preduslov da se ide dalje u planovima za otvaranje novog banjskog centra u Vojvodini.

Direktor Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine Nebojša Malenković rekao je da je taj fond u protekla četiri meseca izmirio sva dugovanja prema izvođačima radova u svim vojvođanskim opštinama.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!