Hrvatska uvela radnu obvezu ljekarima

Hrvatski ljekari su u štrajku skoro dva mjeseca i Vlada smatra da tako ugrožavaju osnovna načela pružanja zdravstvene zaštite

15. nov 2013

Vlada Hrvatske u četvrtak je uvela radnu obvezu bolničkim ljekarima, koji su u štrajku od 18. septembra.

Obrazlažući tu odluku, zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik rekao je kako su štrajkom ljekara ugrožena osnovna načela u pružanju zdravstvene zaštite stanovništva i onemogućena redovna, sveobuhvatna, kontinuirana zdravstvena zaštita hrvatskih građana, koja je zagarantirana Ustavom i zakonima.

„Budući je zdravstvena zaštita od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, koja se obavlja kao javna služba, u cilju sprečavanja štetnih posljedica po zdravlje stanovnika uvodi se radna obveza“, kazao je Cesarik.

Hrvatski liječnički sindikat organizirao je štrajk u bolnicama, tražeći da se ljekarima bolje plati prekovremeni rad, odnosno dežurstva i pripravnosti.

Parafiran novi kolektivni ugovor

Dva reprezentativna sindikata u zdravstvu danas su parafirala novi granski kolektivni ugovor bez Hrvatskog lječničkog sindikata (HLS), čiji predsjednik Ivica Babić nije zadovoljan onim što ugovor predviđa.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić poručio je nakon parafiranja da će svaki prekovremeni sat biti evidentiran i plaćen u skladu sa hrvatskim zakonima i evropskom praksom.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenika Abveršek i šefica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak, koje su parafirale novi kolektivni ugovor, kažu da nisu dobile sve što su tražile, ali je dio njihovih zahtjeva prihvaćen.

Po riječima Spomenike Abveršek, novi kolektivni ugovor u zdravstvu stajat će državni budžet dodatnih 300 miliona kuna.

Ivica Babić ponovio je da neće potpisati predloženi ugovor zbog neprimjerene cijene rada liječnika, koja je, tvrdi, niža od one zbog koje je štrajk pokrenut.

On je ranije isticao da štrajk neće biti prekinut dok Vlada ne potpiše novi kolektivni ugovor, kojim će ispuniti njihove zahtjeve.

Hrvatska Vlada je 7. novembra donijela odluku da će se zdravstvenim radnicima koji su u oktobru učestvovali u štrajku plaće smanjiti srazmjerno vremenu provedenom van radnog mjesta.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga