Hrvatska uputila protestnu notu Sloveniji

U Zagrebu navode da je bodljikava žica postavljena na području za koje i sama Slovenija navodi da pripada Hrvatskoj

12. nov 2015

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske izrazilo je večeras oštar prosvjed otpravniku poslova Veleposlanstva Republike Slovenije u Hrvatskoj zbog postavljanja bodljikave žice na teritoriju Republike Hrvatske.

Slovenija je pozvana da u najkraćem roku ukloni bodljikavu žicu, navodi se u priopćenju ministarstva.

“Riječ je o području za koje i sama slovenska strana u svojim službenim izvorima navodi kako pripada RH“, dodaje se.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić očekuje da „slovenska strana u najkraćem roku ukloni žicu s hrvatskog teritorija“.

„Ne vidim nikakvu drugu mogućnost, jer je na jednom mjestu žica postavljena na hrvatski teritorij. Čak i po slovenskim kartama to je hrvatski teritorij“, rekla je Pusić za Al Jazeeru.

Podsjetila je kako je Hrvatska takav slučaj imala i s Mađarskom, kada je ta država stavila žicu na hrvatski teritorij.

„Uputili smo im prosvjednu notu i mađarska strana uklonila je žicu s hrvatskog teritorija“, rekla je Pusić.

Slovenija: Barijera nije na hrvatskoj teritoriji

Državni tajnik u slovenskom Ministarstvu unutarnjih poslova Boštjan Šefic ranije je izjavio da je Hrvatska bila obaviještena o postavljanju fizičkih barijera za migrante na dijelovima granice i da se one nalaze na slovenskoj strani granične crte, a ne i na hrvatskoj kako tvrdi Hrvatska.

„Ne radi se o obilježavanju granice nego reguliranju migracijskog toka, o čemu smo obavijestili arbitražni sud i sve ostale“, kazao je također Šefic, prenosi Slovenska tiskovna agencija STA.

Hrvatska je ranije upozorila Sloveniju da će joj uputiti službenu notu ukoliko žičana ograda ne bude uklonjena i, kao posljednju opciju,
pristupiti njezinom uklanjanju.

Prethodno je Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske Al Jazeeri potvrdilo da će interventna policija početi uklanjati dio žičane ograde s hrvatsko-slovenske granice u blizini mjesta Harmica.

„Policija je to namjeravala učiniti jer se kod postavljanja prešlo na hrvatsku stranu“, javila je Al Jazeerina reporterka Jasmina Kos.

„Slovenci su pri dizanju ograde kod Sutle ušli u hrvatski teritorij te su tamo upućene interventne snage hrvatske policije“, potvrdio je u međuvremenu hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

„Samo ćemo ih upozoriti da su ušli u hrvatski teritorij i da maknu ogradu. Ukoliko to ne učine, onda ćemo prvo poslati notu, a onda i fizički maknuti ogradu“, najavio je Ostojić.

Iz hrvatske policije su medijima potvrdili kako se „ništa dramatično ne događa“ na granici, nego su hrvatski policajci „samo došli upozoriti“ slovenske kolege da su ušli u hrvatski teritorij.

Ostojić: Bacanje para

Ministar Ostojić ranije je poručio kako je žičana ograda koju gradi Slovenija „bacanje para“.

“Bilo bi puno pametnije da su sagradili prihvatne centre i utočišta“, istakao je Ostojić.

Načelnik općine Razkrižje Stanko Ivanušič je zamolio sve mještane kojim smeta žičana ograda za razumijevanje.

“I nama ograda ide na živce, ali razmjere izbjegličke krize su nažalost takve da tim mjerama jedino možemo omogućiti normalan život mještanima koji žive blizu granice. Žao nam je i susjeda, ali i oni bi trebali uraditi nešto slično na granici sa Srbijom“, istakao je.

Slovenija je u srijedu ujutro počela postavljati žičanu ogradu na dijelu granice s Hrvatskom.

Ograda je visoka blizu 180 centimetara.

‘Tehničke barijere’

Vlada Slovenije je u ponedjeljak odlučila na granici početi postavljati ograde koje naziva „tehničkim barijerama“, objašnjavajući da to ne znači zatvaranje granice prema Hrvatskoj.

Premijer Slovenije Miro Cerar je izjavio u utorak da će ta država na granici s Hrvatskom podići ogradu.

„Ograde će biti postavljene zbog usmjeravanja ljudi na granicama. Ponavljam – Slovenija ne zatvara granice, ali želimo zaustaviti nekontrolirani priliv izbjeglica u našu zemlju“, kazao je.

Istakao je da je to jedan od načina da se spriječi humanitarna katastrofa.

Vlada Slovenije je o scenariju povećanog priliva izbjeglica raspravljala u ponedjeljak navečer na vanrednoj sjednici, prije koje je ministar vanjskih poslova Karl Erjavec upozorio na velik izbjeglički val od približno 30.000 ljudi, koji se kreće iz Grčke.

Vlada je saopćila da su, zbog najave velikog izbjegličkog vala, koji bi do Slovenije mogao doći sredinom sedmice, prihvaćene dodatne mjere za kontrolu izbjegličkog toka i zaštitu južne šengenske granice, a koje se, prema potrebi, mogu odmah aktivirati.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga