Hrvatska: U Vukovaru nema više dvojezičnih tabli

Gradsko veće Vukovara izglasalo je danas izmene gradskog Statuta po kojima na gradskim ustanovama, institucijama, trgovima i ulicama u Vukovaru nisu predviđene dvojezične table sa natpisima na latinici i ćirilici

17. avg 2015

Gradsko veće Vukovara izglasalo je danas izmene gradskog Statuta po kojima na gradskim ustanovama, institucijama, trgovima i ulicama u Vukovaru nisu predviđene dvojezične table sa natpisima na latinici i ćirilici.

Za izmene je glasalo deset odbornika vladajuće koalicije na čelu sa Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) dok je deset odbornika iz opozicije koju predvodi Socijaldemokratska partija (SDP) bilo protiv. Presudio je glas odbornice Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB) Slavice Jelinić koja je podržala izmene statuta grada.

Glasanju je prethodla višečasovna rasprava tokom koje su odbornici vladajućih stranaka branili predlog izmena Statuta dok je opozicija bila jednoglasna u tome da te izmene nude manje prava srpskoj nacionalnoj manjini od prava predviđenih Statutom iz 2009.

Izmenama Statuta nisu predviđene dvojezične table na gradskim ustanovama, institucijama, trgovima i ulicama u Vukovaru, a Gradsko veće obavezano je da „svake godine u oktobru razmatra dostignuti stepen razumevanja, solidarnosti i dijaloga među građanima Vukovara i da u skladu s tim donosi odluku o mogućnosti, odnosno potrebi proširivanja obima osiguranih individualnih prava pripadnika srpske nacionalne manjine koji žive u Gradu Vukovaru novim pravima“.

U Statut je ugrađena i obaveza da Gradsko veće svake, a najkasnije svake druge godine, donosi dopunu Statutarne odluke kojom se pripadnicima srpske nacionalne manjine na području Vukovara priznaju prethodno dogovorena nova prava.

Izmene Statuta su u skladu sa prošlogodišnjom odlukom Ustavnog suda da vukovarsko Gradsko veće u roku od godinu dana reši pitanje dvojezičnosti u tom gradu.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga