Hrvatska, Turska i Island prioriteti Poljske na čelu EU

Ambasador Poljske u Srbiji Andržej Jasionovski rekao je da će njegova zemlja - nova predsedavajuća Evropske unije, podržavati i evropske težnje zemalja Zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju

03. jul 2011

Ambasador Poljske u Srbiji Andržej Jasionovski izjavio je da njegova zemlja – nova predsedavajuća Evropske unije, „želi da bude potpisan Ugovor o pristupanju sa Hrvatskom i da se nastave pregovori o pristupanju Turske i Islanda EU“.
„Podržavaćemo, takođe, evropske težnje zemalja Zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju“, rekao je Jasionovski za nedeljno izdanje novosadskog lista „Dnevnik“.
Poljska bi, nastavio je ambasador, želela da Srbija u decembru postane kandidat za prijem u EU, ukoliko postigne predviđene kriterijume.
„Kad je u pitanju određivanje datuma početka pregovora (EU i Srbije) o pridruživanju, u ovom trenutku teško se može predvideti kakvu će odluku doneti šefovi zemalja i vlada članica EU“, ukazao je Jasionovski.
Precizirao je da su davanje statusa kandidata nekoj zemlji i određivanje datuma za početaka pregovora s njom o prijemu u EU, različite stvari.
Ambasador je rekao da će Poljska, ne samo tokom svog šestomesečnog predsedavanja EU, uveravati partnere u EU da je širenje Unije proces koji će doneti koristi EU i doprineti jačanju mira i stabilnosti na čitavom kontinentu.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga