Hrvatska: Thompson gostovao u šibenskoj osnovnoj školi

Thompsonovo gostovanje u školi, prema hrvatskom ministarstvu i agenciji za obrazovanje, nije bila nastava

20. apr 2016

U Hrvatskoj još deset dana traje stručna rasprava o reformi obrazovanja, koja bi se eksperimentalno u školama trebala početi primjenjivati iduće školske godine.

No, neke su stvari u školama nedefinirane. Tako se na primjer događa da se u prostorima škole održavaju tribine, predavanja i drugi skupovi koji, po mišljenju mnogih, nisu primjereni za djecu. Niti agencija za odgoj i obrazovanje niti ministarstvo ne preduzimaju ništa.

Pjevač Marko Perković Thompson nedavno je tako gostovao u Katoličkoj osnovnoj školi Šibenik.

Pjesma koja je proslavila Thompsona počinje ustaškim pozdravom. A upravo su ta pjesma i taj pjevač odabrani da djeci posluže kao primjer.

„Nekoliko stotina mladih, redom učenika završnih razreda osnovne okupilo se ne na koncert, nego na vjersku tribinu kako bi svoju vjeru i opredijeljenost za hrvatske domoljubne i katoličke vrijednosti osnažili na njegovu primjeru“, stoji u saopćenju Katoličke osnovne škole Šibenik.

To je sve što su u školi htjeli reći o ovom događaju, na kojeg hrvatske društvene inicijative, gledaju različito.

„Tužna sam zbog našeg društva i smjera u kojem je krenulo, što je zapravo došlo do tolike relativziacije fašizma i tog pozdrava da evo sad se čini da se on događa i u školama. U prostorima u kojima mu svakako nije mjesto“, rekla je Martina Horvat, Gong Good inicijativa.

„Da ravnatelj škole koju polaze moja djeca organizira tribinu MPT ja bih svoju kćer potaknula da ode. Dok, naprimjer, da tribinu drži skupina Let 3 ja bih joj zabranila da sudjeluje na toj tribini“, navodi Ivana Penavić, Inicijativa roditelji odlučuju.

Ograđivanje nadležnih institucia

Tribina nije dio nastavnog ni izvannastavnog programa, pa u ministarstvu kažu da slučaj nije u njihovoj nadležnosti. Ograđuju se i u agenciji.

„S obzirom da se u konkretnom slučaju ne radi o izvannastavnoj aktivnosti škole već o tribini Šibenske biskupije, koja je samo organizirana u prostorima Katoličke osnovne škole u Šibeniku, Agencija za odgoj i obrazovanje nema mogućnosti poduzeti ikakve mjere u navedenom slučaju“, navodi se izvještaju.

Ipak, tribinu je vodila časna sestra koja u školi predaje vjeronauku i na popisu je uposlenika škole. Ali, organizator je bila šibenska biskupija.

„U šibenskoj biskupiji i u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji o ovom su slučaju odlučili – šutjeti. Ignorirali su naše upite o tome – je li pjesma primjerena i koji su to stihovi koji bi trebali kod djece služiti za osnaživanje domoljublja i katoličkih vrijednosti“, javlja reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak.

Pjesma je nastala 1991, a poruke pjesme glasi:

„Baci bombu, goni bandu, stići će vas naša ruka, stići će vas Božja pravda“.

Ali, Thompsonovo gostovanje u školi, stav je i ministarstva i agencije, nije bila nastava. Nisu bile ni izvannastavne aktivnosti. Budući da ne postoji pravilnik koji bi regulisao ovakve i slične aktivnosti, nije jasno je li bilo propusta i ako jeste – čiji je.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga