Hrvatska se priprema za poplave, u Sloveniji proglašen ‘crveni alarm’

Hrvatska i Slovenija užurbano se pripremaju za poplave do kojih bi zbog prognoziranih padalina moglo doći tijekom sljedećih nekoliko dana

04. nov 2012

Hrvatska i Slovenija užurbano se pripremaju za poplave do kojih bi zbog prognoziranih padalina moglo doći tijekom sljedećih nekoliko dana. Državna uprava za zaštitu i spašavanje jučer je u cetinskom kraju održala vježbu Cetina 2012. s ciljem uvježbavanja operativnih snaga zaštite i spašavanja s područja Splitsko-dalmatinske županije za djelovanje u slučaju katastrofalnih poplava. Ovo je već četvrta takva vježba u posljednjih mjesec dana, nakon onih u Vukovaru, Sisku i Fužinama.

Scenarijem vježbe predviđeno je plavljenje dijelova naselja uz rijeku Cetinu, kao i 127 stambenih i 3 ugostiteljska objekta. U vježbi u kojoj je sudjelovalo preko 400 sudionika, prikazane su aktivnosti traganja i spašavanja unesrećenih osoba iz rijeke, izvlačenje ozlijeđenih, pružanje prve pomoći, evakuacija i druge važne aktivnosti u slučaju poplave.

Za poplave se priprema i susjedna Slovenija, čija je agencija za zaštitu okoliša zbog obilnih padalina za ponedjeljak proglasila najviši stupanj opasnosti od poplava na jugu i jugozapadu zemlje , ‘crveni alarm’. Za većinu Slovenije proglašen je drugi, ‘narančasti’ stupanj opasnosti pa su pripreme u tijeku i u drugim dijelovima zemlje, prenosi 24ur.

Hidrolog Janez Pojalnar rekao je kako se očekuje nagli porast vodostaja rijeka i potoka, a upozorava i na opasnost od lavina. Većina padalina očekuje se u noći s nedjelje na ponedjeljak, a prognoze kazuju da bi u nekim dijelovima zemlje kiša mogla padati sve do utorka. U nekim dijelovima zemlje očekuju i do 200 litara kiše po četvornom metru.Polajnar je rekao kako će u utorak i srijedu navjerojatnije biti poplavljen niži tok rijeke Krke.

(Večernji list)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga