Hrvatska: Sanaderu deset godina zatvora

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader osuđen je danas na jedinstvenu kaznu zatvora od deset godina za ratno profiterstvo i primanje mita i odmah po izricanju presude upućen je u zatvor

20. nov 2012

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader osuđen je danas na jedinstvenu kaznu zatvora od deset godina za ratno profiterstvo i primanje mita i odmah po izricanju presude upućen je u zatvor.

„Proglašeni ste krivim za oba krivična dela koja vam se stavljaju na teret“, rekao je čitajući presudu predsedavajući Sudskog veća Ivan Turudić.

„Naneli ste veliku štetu ugledu Hrvatske u svetu“, obratio se Turudić Sanaderu, koji je izricanje presude saslušao mirno, bez komentara. U sud je došao u tamnom odelu i delovao je zabrinuto.

Predsedavajući sudskog veća naglasio je da se danas izrečenom presudom „šalje poruka državnim funkcionerima da rade u opštem interesu, a ne za sopstvenu korist“.

U procesu u Županijskom sudu u Zagrebu Sanader je osuđen na tri i po godine zatvora za slučaj Hipo banke i sedam i po godina za slučaj MOL-Ina, a državi treba da vrati pet miliona evra.

Sud je naložio Sanaderu da vrati protivpravno stečenu imovinsku korist od 3,6 miliona kuna (oko 480.000 evra) od Hipo banke, ako presuda postane pravosnažna.

Državno tužilaštvo Hrvatske tereti Sanadera za ratno profiterstvo, odnosno uzimanje oko 480.000 evra provizije za kredit koji je Hrvatska dobila od Hipo banke dok je bio zamenik ministra spoljnih poslova sredinom 1990-ih.

U objedinjenom postupku Sanaderu se sudilo i za navodno uzimanje 10 miliona evra mita od direktora MOL-a za prepuštanje toj mađarskoj naftnoj kompaniji upravljačkih prava u Ini, iz koje je pritom trebalo da bude izdvojeno nerentabilino plinsko poslovanje.

Sud je utvrdio da je Sanaderovih bilo pet miliona evra od te sume. Taj novac isplaćen mu je na račun krunskog svedoka Roberta Ježića, koji je to potvrdio na sudu i čija firma sada mora da ga vrati.

„Nedvosmisleno je utvrđeno da ste primili mito od MOL-a. Krivično delo je plod vašeg prethodnog dogovora s predsednikom uprave te kompanije Zoltanom Hernadijem“, rekao je sudija Turudić Sanaderu.

Otežavajuća okolnost za Sanadera bila je ta što je krivična dela počinio kao zamenik ministra spoljnih poslova i premijer.

„Osuđeni ste prvostepeno da ste koristili vaš premijerski položaj i nesporni autoriter da nametnete stavove o MOL-u u vladi i u HDZ-u“, rekao je Turudić.

S obzirom na visinu kazne koja je viša od pet godina zatvora, Sanader je odmah upućen u zatvor Remetinec.

Tužilaštvo je u završnoj reči prošle sedmice tražilo maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora, dok je odbrana tražila oslobađanje.

Nekada najmoćniji političar u Hrvatskoj je i jedina osoba kojoj se sudi za ratno profiterstvo.

Bivši premijer se u još nekoliko slučajeva tereti za korupciju, a u toku je suđenje na sudu u Zagrebu i u slučaju Fimi-medija, u kojem mu se sudi za izvlačenje novca i punjenje crnog fonda Hrvatske demokratske zajednice, na čijem je čelu bio, novcem državnih institucija i preduzeća.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga