Hrvatska riječ: Problemi radnika iz pograničnog pojasa Srbija-Hrvatska

Ostali bez posla i plata zbog vanrednog stanja u Srbiji

08. maj 2020

Radnici iz Srbije, koji žive u graničnom pojasu prema Hrvatskoj u Vojvodini i rade u toj susednoj državi, od polovine marta meseca ne mogu odlaziti na posao, što im predstavlja veliki problem, jer su ostali bez plata, piše nedeljnik “Hrvatska riječ” iz Subotice.

“Oni koji zbog zatvaranja granica nisu bili spremni da ostanu bez posla, odlučili su da ostanu u Hrvatskoj. Oni drugi otvaranje granica čekaju u svojim domovima, ali bez posla i plata”, navodi “Hrvatska riječ”.

Građani iz tog pograničnog dela Vojvodine rade u Hrvatskoj u Erdutskim vinogradima, u malim preduzećima, kod privatnih preduzetnika ili na stočnim i živinarskim farmama u rubnim delovima istočne Slavonije.

Zarade u visini hrvatskog minimalca znatno su veće od onih koje bi mogli da ostvare u okolnim mestima u Srbiji.

“Dvojica zaposlenih u Erdutskim vinogradima, koji su 16. marta uspeli da odu na posao nisu se ni do danas uspeli vratiti u Sontu, odnosno u Srbiju. Hrvatska pogranična policija ih je propustila uz redovnu kontrolu ličnih dokumenata, međutim, pogranična policija Srbije im nije dopustila ulazak u zemlju čiji su državljani”, navodi “Hrvatska riječ”.

Taj nedeljnik je uputio i pitanja ministarstvima spoljnih poslova Srbije i Hrvatske u vezi sa rešavanem problema radnika koji iz pograničnih područja putuju na posao, ali nisu dobili odgovor.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga