Hrvatska riječ: Manjine zadovoljne zbog uspostavljanja Ministarstva za ljudska i manjinska prava

Jene Hajnal i Jasna Vojnić pozdravili osnivanje ministarstva

04. nov 2020

Predstavnici nacionalnih manjina koje žive u Srbiji izrazili su zadovoljstvo što je u novoj Vladi Srbije uspostavljeno Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, prenosi danas nedeljnik na hrvatskokm jeziku “Hrvatska riječ” iz Subotice.

Predsednik Nacionalnog saveta Mađara Jene Hajnal rekao je da postojanje ovog ministarstva jasno pokazuje koji značaj se daje ovom pitanju u vladi i podsetio da je i raniji period postojanja sličnog ministarstva bio praćen najznačajnijom zakonodavnom aktivnošću vlade pa je tokom tog perioda 2009. godine usvojen Zakon o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina.

“Budući da je pred nama dalji period usaglašavanja našeg zakonodavstva iz područja osnovnih prava, tzv. Poglavlje 23, s tekovinama Evropske unije, postojanje ovog ministarstva je svakako dobro došlo”, kazao je Hajnal.

Predsednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić takođe je izrazila zadovoljstvo formiranjem tog ministarstva i podsetila da je Srbija multikulturalno društvo.

“Unapređivanje prava manjinskih grupa ne podrazumeva samo puko normiranje i donošenje zakonskih obaveza, multikulturalnošću treba i upravljati, a upravljanje podrazumeva odgovarajući institucionalni okvir. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava jeste nešto što je dugo nedostajalo u institucionalnom formiranju izvršne vlasti, i njegovo ponovno formiranje je više nego ohrabrujuće”, kazala je Jasna Vojnić.

Za ministarku za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog je imenovana Gordana Čomić, koja je bila dugogodišnja članica i visoka funkcionerka Demokratske stranke.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga