Hrvatska raspisala tjeralicu za Glavašem

Branimiru Glavašu Ustavni je sud nedavno nakon četiri i pol godine razmatranja ukinuo pravomoćnu presudu za ratni zločin u slučajevima "garaža" i "selotejp"

17. jan 2015

Hrvatsko pravosuđe raspisalo je tjeralicu za Branimirom Glavašem, koji u zatvoru u Mostaru čeka puštanje na slobodu nakon što je Ustavni sud Hrvatske stavio izvan snage pravomoćnu presudu Vrhovnog suda Hrvatske kojom ga se osuđuje na 8 godina zatvora za ratne zločine po zapovjednoj odgovornosti.

„Županijski sud u Zagrebu raspisao je tjeralicu za Branimirom Glavašem. Presuda Vrhovnog suda je stavljena izvan snage, mi imamo okrivljenika Glavaša i nepravomoćnu presudu u trajanju 10 godina zatvora, što povlači obvezu suda za raspisivanje tjeralice,“ kazao je medijima glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu sudac Krešimir Devčić.

Branimiru Glavašu Ustavni je sud nedavno nakon četiri i pol godine razmatranja ukinuo pravomoćnu presudu za ratni zločin u slučajevima „garaža“ i „selotejp“.

Četiri godine nalazi se na izdržavanju kazne u BiH. Opoziv presude poslan je sa zagrebačkoga Županijskog suda u Ministarstvo pravde BiH te će ondje biti opozvana tamošnja presuda protiv Glavaša, a on bi trebao odmah biti pušten na slobodu.

Županijsku sud u Zagrebu Glavaša je u svibnju 2009 osudio na 10 godina zatvora za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku početkom devedesetih. Nakon žalbi obrane i tužiteljstva Vrhovni sud Hrvatske je kao viši sud izmijenio kaznu Glavašu u 8 godina zatvora.

Ustavni sud je tu presudu stavio izvan snage, pa je sada jedina važeća – iako nepravomoćna presuda ona Županijskog suda u zagrebu na 10 godina zatvora.

Branimir Glavaš ima državljanstvo BiH koje ga štiti od izručenja Hrvatskoj, osim ako to on sam ne zatraži.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga