Hrvatska protiv srpskog zakona o zločinima

Hrvatska poziva Srbiju da povuče zakon o ratnim zločinima ili će blokirati evropski put te zemlje

06. feb 2015

Hrvatska vlada pozvala je Srbiju da stavi van snage zakon kojim je ta zemlja proširila svoju jurisdikciju za ratne zločine i na državljane Hrvatske.

Na osnovu tog zakona, u aprilu 2010. uhapšen je hrvatski ratni veteran Veljko Marić, koji se nalazi u zatvoru u Srbiji.

Hrvatska će tokom pristupnih pregovora Srbije sa Evropskom unijom insistirati na tome da ta država ispuni sve kriterijume, posebno iz poglavlja 23, koje se odnosi na pravosuđe i ljudska prava.

Premijer Milanović rekao je da će Srbija morati da odustane od tog zakona.

„Ja pozivam kolege u Srbiji da povuku taj zakon jer je nama to neprihvatljivo. Unutar EU ne mogu postojati ovakvi dualni zakoni. S takvim zakonom se u EU ne može ući. Mi to ne radimo drugima pa nećemo dopustiti ni da to drugi rade nama“, kazao je Zoran Milanović, premijer Hrvatske.

Bez reakcija iz Srbije

O zahtjevu hrvatskog premijera nema zvaničnih reakcija političara iz Srbije, izvještava Đorđe Kostić, reporter Al Jazeere.

Zamjenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić kazao je da Tužilaštvo ne želi komentirati političke izjave koje dolaze iz Zagreba.

„Napomenuli su kako Tužilaštvo ne vidi razlog zašto bi menjala taj zakon koji je usvojen 2003. godine, a koji se odnosi na suđenja koja Srbija može da sprovodi u ovoj zemlji“, izvijestio je Kostić.

Hrvatski veteran Veljko Marić služi 12-godišnju zatvorsku kaznu u Sremskoj Mitrovici, zbog zločina počinjenih u Grubišnom polju tokom 1991. godine, napominje reporter Al Jazeere i dodaje da je Marić u nekoliko navrata tražio od organa u Srbiji da zatvorsku kaznu služi na tlu hrvatske, ali je njegov zahtjev odbijen.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Tvoje lice zvuči poznato
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga