Hrvatska: Protest protiv Todorića i pogodovanja tajkunima

S protesta u Zagrebu okupljeni su poručili kako ne žele živjeti u siromašnoj zemlji sa 200 bogatih porodica

24. mar 2017

Mirni prosvjed pod nazivom „Protiv Todorića: protiv pogodovanja tajkunima!“, na kojem su prosvjednici izrazili neslaganje s politikom koja „štiti tajkune, a gazi malog čovjeka“, održan je na zagrebačkom Markovu trgu u četvrtak navečer u organizaciji Radničke fronte.

Na prosvjedu se okupilo 70-ak ljudi, koji su poručili kako ne žele živjeti u siromašnoj zemlji sa 200 bogatih obitelji.

Predstavnik Radničke fronte Matija Đolo istaknuo je kako su se okupili da bi izrazili protivljenje tajkunsko-političkoj eliti.

„Svi brinu što će biti s Agrokorom, a nitko što će biti s radnicima i od čega će živjeti“, upozorio je Đolo te ustvrdio kako je za sve kriva privatizacija od početka 1990-ih.

Glas protiv tajkuna, ne samo protiv Todorića

„Vrijeme je da dignemo glas protiv tajkuna, ne samo Todorića, nego i svih drugih i protiv čitavog ekonomskog modela koji ih generira i podržava, protiv toga da jedni žive u dvorcima, dok drugi nemaju što jesti i da se država trga da spasi bogataše, dok siromašne ignorira. Dignimo glas i protiv toga da najbogatiji čovjek u zemlji postavlja ministra financija, protiv toga da ‘mali’ ljudi idu u ovrhe i bankrot za minimalne dugove dok se velikima praštaju milijarde“, poručio je Đolo.

Po njegovu mišljenju, „javnost ni ne zna koliko je Agrokor dužan državi za porez na dodanu vrijednost, a progledalo mu se kroz prste u desetinama afera, dok ta i druge kompanije brutalno krše radnička prava i da država ništa ne poduzima“.

Prosvjednica Miljenka Ćurković problem vidi u tome što su sve prošle vlade u proteklih 27 godina hrvatske samostalnosti pogodovale kapitalu, a ne radniku.

„Želimo poslati poruku vlasti da shvati kako je ona radi naroda, a ne narod radi nje“, rekla je.

Vratiti firme radnicima

Naglasila je i da se u Agrokoru nisu ponašali kao dobri gospodari nego su se zaduživali preko svake, mjere; tu je bila na djelu megalomanija, a država im je pogodovala dajući subvencije, tolerirala neplaćanje poreza i davanja, kao i dobavljačima, a upropašten je čitav niz velikih i malih OPG-ova.

„Najbolje bi bilo da se Agrokorove tvrtke vrate radnicima, a vlast da napravi plan spašavanja tvrtki i radnika“, poručila je.

Prosvjednici su nosili zastave Radničke fronte i transparente na kojima je, među ostalim, pisalo „Protiv Todorića – drugačiji svijet je moguć“, „Ko je jamio – na robiju“, „Dvorci su za muzeje, a ne za tajkune“, „Kulmerovi dvori narodu, a ne Todoriću“, „Todoriću, koliko plaćaš blagajnice?“, „Vratimo Konzum radnicima!“ itd.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga