Hrvatska potpisala Ugovor o pristupu EU

Hrvatski predsednik Ivo Josipović poručio je da Hrvatska ulazi u Evropu, ali da još je važnije da je Evropa ušla u Hrvatsku, te dodao da je odgovor na izazove s kojiam se suočava EU "u više, a ne manje Evrope".

09. dec 2011

Hrvatska danas u Briselu potpisala Ugovor o pristupanju te zemlje EU. Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej uz napomenu da je ovo istorijski dan za Hrvatsku i EU.

Ugovor su potpisali premijerka Hrvatske Jadranka Kosor i predsednik Ivo Josipović. Potpisane su dve knjige, jedna je Ugovor EU, a druga skup dokumenata koje je Hrvatska potpisala. Članice potpisuju po abecednom redu.

„Ovaj ugovor predstavlja vrhunac naše međunarodne afirmacije“, kazala je Kosor. „Zahvaljujem svima koji ste doprineli ovom svečanom i istorijskom danu za Hrvatsku. Ponosna sam što sam deo ovog istorijskog trenutka. Srce mi je puno radosti, pozdravljam svoju domovinu od Vukovara do Dubrovnika. Neka živi moja jedina Hrvatska, i neka napreduje u EU“. zaključila je Kosor emotivni govor.

Ivo Josipović prokomentarisao je da svedoči istorijskom činu. On je dodao da je taj čin jednako važan kao i osamostaljenje Hrvatske. „Dvedeset godina moderna se Hrvatska vraća političkom i kulturnom prostoru kojem je vekovima pripadala“, kazao je Josipović. On je istakao da je Hrvatska prva koja je pre ulaska u EU morala prevladati rat. „Hrvatska svoju teško stečenu suverenost ne predaje uniji, nego je ulaže u EU“, kazao je Josipović te dodao kako ćemo biti promoteri mira i demokracije u regiji. „S Evropom je Hrvatska bogatija, s Hrvatskom je Evropa bogatija“, rekao je Josipović. Zahvalio se Vladi na čelu sa Kosor koja je dovršila pregovarački proces. 

„Bez snažne potpore EK i članica EU ne bismo uspeli“, rekao je Josipović. „Hrvatska ulazi u Europu, ali još je važnije da je Europa ušla u Hrvatsku“, kazao je Josipović. „Hrvatska će imati novu vladu koja će nastaviti europski put“, kazao je Josipović te dodao kako postoje izazovi pred EU. „Odgovor na izazove je u više, a ne manje Evrope“, kazao je Josipović osvrnuvši se na evropsku krizu.

„Pre 9 godina zatražili ste pristup i nakon 6 godina ugovor je spreman za potpisivanje. Hrvatska će postati 28. članica unije“, kazao je van Rompej. „Uspeh Hrvatske dokazuje svima u regionu da se može doseći EU članstvo. Hrvatska je bila pionir i pokazala je da budućnost zapadnog Balkana leži u EU“, kazao je Rompej. On je podsetio na rat koji se vodio na prostoru bivše Jugoslavije i napomenuo da je poslednji okrutni rat u Evropi otišao u prošlost jer je Evropa jemstvo za mir.

Žoze Manuel Baroso, predsednik Evropske komisije je u svom govoru pohvalio hrvatsko vođstvo i hrvatski narod koji je ostao predan Evropi kroz „teške godine tranzicije“. „Hrvatska je pokazala da je udovoljila strogim uslovima pristupanja“, kazao je Baroso i dodao kako je Hrvatska bolja zemlja nego što je bila pre i udovoljava sve kriterijume za ulazak. Upozorio je da će Komisija i dalje pratiti napredak Hrvatske. „Šaljemo signal hrvatskim susedima: evropska ponuda je na stolu“, kazao je Baroso te dodao kako i drugi moći ući u EU ako ispune kriterije. „Naša politika proširenja ostaje najučinkovitije oruđe za napredak istočne Evrope“, kazao je Baroso i dodao da čestita Hrvatskoj.

U Zagrebu protest protiv EU

Iako se ulasku Hrvatske u EU raduje većina građana, deo ne misli tako. Oni su u četvrtak uveče u centru Zagreba na Trgu Bana Jelačića, organizovali protest na kom je učestvovalo, prema procenama novinara, oko 100- 150 ljudi.

Skup je organizovalo nekoliko vanparlamentarnih stranaka i udruženja, a oni su nosili zastave Hrvatske i transparente protiv EU. Predsednik stranke Akcije za bolju Hrvatsku Željko Sačić rekao je da su se okupili uoči nacionalne tragedije i dodao da Hrvatska ulazi u EU koja se raspada.

„Samo izdajnici vode narod u kuću koja gori“, rekao je Sačić i pozvao građane da na referendum o ulasku u EU glasaju protiv.

(agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga