- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Hrvatska policija: Nismo hapsili bivšeg funkcionera Vlade Vojvodine

Hrvatska policija demantovala je danas da je nedavno uhapsila bivšeg direktora Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine i bivšeg generalnog konzula Srbije u Trstu Momčila Milovića.

„Na temelju raspoloživih informacija i uvidom u policijske evidencije nije utvrđeno da bi policija Hrvatske postupala prema osobi koju navodite u svom upitu, zbog osnova sumnje da je počinio prekršaj ili krivično delo u Hrvatskoj“, navodi se u dopisu Autonomiji, koji je potpisala portparolka Direktorata policije Hrvatske Jelena Bikić.

Pojedini dnevni listovi u Srbiji objavili su da je u Hrvatskoj nedavno uhapšen bivši funkcioner Vlade Vojvodine i diplomata sa više od 500.000 evra u torbi, ali nisu naveli njegovo ime.

Autonomiji je u Vladi Vojvodine rečeno da je jedini bivši funkcioner sa diplomatskim iskustvom upravo Momčilo Milović.

Pokrajinski sekretar za privredu Miroslav Vasin u petak je zatražio da mediji objave o kojem je funkcioneru reč i ocenio da se radi o nastavku hajke protiv vojvođanske vlade.

Mediji su objavili da je taj, navodno uhapšeni funkcioner, pristao da bude „svedok-saradnik“ specijalnog tužilaštva Srbije za organizovani kriminal, kako bi ponudio dokaze u vezi sa navodnim mahinacijama u Fondu za kapitalna ulaganja Vojvodine, bivšoj Razvojnoj banci Vojvodine i sa budžetom Vojvodine.

Jerkov: Hajka protiv vlade, pomoć od međunarodnih institucija

Savetnica predsednika Vlade Vojvodine Aleksandra Jerkov izjavila je danas da se protiv pokrajinske vlade vodi „hajka“ zbog koje su ugroženi članovi Vlade Vojvodine i njihove porodice i najavila da će se zbog toga obratiti i domaćim i međunarodnim institucijama.

Jerkov je na konferenciji za novinare kazala da su neistiniti napisi u pojedinim dnevnim novinama po kojima je u Hrvatskoj nedavno uhapšen bivši funkcioner Vlade Vojvodine i diplomata sa više od 500.000 evra u torbi.

„Obratićemo se i međunarodnim institucijama, kao što su delegacija Evropske komisije u Srbiji i OEBS, ne da bismo tražili političku podršku, nego da bismo zahtevali da se prestane sa ugrožavanjem ljudskih prava“, kazala je Jerkov, koja je i portparolka Demokratske stranke.

Mediji nisu objavili ime tog funkcionera, a Aleksandra Jerkov je kazala da je jedini bivši funkcioner Vlade Vojvodine sa diplomatskim iskustvom Momčilo Milović, nekadašnji direktor Fonda za kapitalna ulaganja i nekadašnji generalni konzul Srbije u Trstu.

Ona je upitala zbog čega MUP Srbije ćuti kada su u pitanju ovakvi tekstovi i zbog čega državne institucije u Srbiji dozvoljavaju da se prvo prave „spiskovi onih koji različito misle pa potom i spiskovi za odstrel“.

„Da li je potrebno da se sve institucije uvuku u blato tabloida, da ne postoje ni ljudska prava, ni zakoni ni Ustav, i da se ovako proganjaju oni koji se usuđuju da kažu nešto protiv Vlade Srbije. Nadležne institucije u ovoj zemlji nikada nisu pomislile da treba da reaguju na ovakve stvari, čime su poslale poruku da su ili nezainteresovane ili da su uključene u ovakve progone“, kazala je Jerkov.

Ona je pozvala Savet za štampu Srbije, Republičku radiodifuznu agenciju, kao i nevladine organizacije da reaguju na „izmišljene priče“ i na narušavanje ljudskih prava.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!