Hrvatska po inovativnosti u rangu s Kinom i Slovačkom

Švicarska je i dalje vodeća zemlja u svijetu za inovacije, dok se Hrvatska popela na 37. mjesto, pet pozicija više nego lani, pokazuje ovogodišnje izvješće Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO)

19. sep 2013

Drugu godinu zaredom Švicarska i Švedska zauzele su 2013. dva vodeća mjesta na svjetskoj ljestvici inovacija koja obuhvaća ukupno 142 zemlje, a temelji se na globalnom indeksu inovacija. Na treće mjesto izbila je Velika Britanija koja je potisnula Singapur.

Hrvatska je ove godine zauzela 37. mjesto sa 42 boda, a u odnosu na 2012. godinu popela se za pet mjesta. U europskoj regiji plasirali smo se na 26. poziciju, jedno mjesto više nego lani.

Neposredno iznad nas na ljestvici su Slovačka i Kina, a od tranzicijskih zemalja ‘bježe’ nam još Latvija (33), Mađarska (31), Slovenija (30), Češka (28) i Estonija, koja se nalazi na 25. mjestu.

Ispod Hrvatske na ljestvici su Litva (40), Bugarska (41), Crna Gora (44), Rumunjska (48), Poljska (49), Makedonija (51) te Srbija, koja drži 54. poziciju.

Najbolje kotiramo na području infrastrukture, gdje smo plasirani na 32. mjesto. Slijedi kategorija znanje i tehnološka razina sa 39. mjestom, dok smo najslabije plasirani, na 64. mjestu, u kategoriji sofisticiranosti tržišta, koja obuhvaća kreditiranje, ulaganja i trgovinu te razvijenost tržišta roba i usluga.

Švicarska je i ove godine zauzela prvo mjesto s vrijednošću globalnog indeksa inovacija od 66,6 od mogućih 100 bodova. Na drugom je mjestu Švedska sa 61,4 boda, a na trećem Velika Britanija sa 61,3 boda.

Među 10 vodećih zemalja plasirale su se još Nizozemska na četvrto, SAD na peto, Finska na šesto, Hong Kong na sedmo, Singapur na osmo, Danska na deveto i Irska na 10. mjesto. Najveći napredak među vodećima napravili su Velika Britanija i SAD.

(Tportal)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga