Hrvatska NVO: Podizanje spomenika majoru Tepiću je slavljenje ubijanja

"Poruke destrukcije i ubijanja sigurno nisu dobar temelj za dalji razvoj održivog mira"

06. mar 2017

Hrvatska nevladina organizacija Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću kritikovala je danas najavu Vlade Srbije o podizanju spomeniku major JNA Milanu Tepiću u Beogradu.

Vlada Srbije je prošle nedelje odlučila da se u Beogradu podigne spomenik Tepiću povodom 25 godina od njegove pogibije. Predsedništvo SFRJ ga je krajem 1991. posthumno odlikovalo za „izvanredan podvig u borbi protiv neprijatelja prilikom njihovog napada na kasarnu JNA u Bjelovaru“ i proglasilo ga narodnim herojem Jugoslavije. Tepić je ne želeći da neprijatelju prepusti oružje digao u vazduh vojno skladište i sebe.

Documenta navodi da je Tepić razneo jedno od skladišta oružja pri čemu je ubijeno 11 hrvatskih vojnika, „ali bi tragedija bila i puno veća da Tepić nije sprečen da digne i ostalih nekoliko skladišta u vazduh“.

„Ovim destruktivnim činom Milan Tepić je pored ubistva hrvatskih vojnika i jednog JNA vojnika u opasnost doveo brojne stanovnike Bjelovara te samim time nikako ne zaslužuje slavljenje“, navela je hrvatska NVO.

Documenta dodaje da „poruke destrukcije i ubijanja sigurno nisu dobar temelj za dalji razvoj održivog mira“. „Naša bi društva napravila veliki civilizacijski korak kad bi vlade pre svega odavale počast ljudima koji su u sličnim situacijama reagovale drugačije, nastojeći maksimalno izbeći stradanje ljudi“, dodaje se u saopštenju.

Srpsko Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je prošle nedelje navelo da je „imajući u vidu neustrašiv podvig majora Tepića tokom napada na kasarnu JNA u Bjelovaru“, donelo Zaključak da mu se podigne spomenik u opštini Savski venac u produžetku Ulice heroja Milana Tepića“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga