Hrvatska: Napad iz mržnje na učenike bogoslovije

Predsednik lokalnog HDZ-a Roko Antić rekao je da je "manastir Krka leglo četništva u Hrvatskoj" i time "opravdao" napad maloletnika na bogoslove

18. mar 2013

Hrvatska policija saopštila je u ponedeljak da je utvrđeno da su maloletnici s područja Kistanja u nedelju, iz mržnje, verbalno i fizički napali osam učenika bogoslovije pravoslavnog manastira Krka.

Maloletnik s područja Kistanja osumnjičen je za nanošenje teških telesnih povreda 19-ogodišnjem učeniku bogoslovije, dok su šestorica maloletnika osumnjičena za nanošenje lakših telesnih povreda petorici učenika bogoslovije. Svi učenici su državljani BiH s prebivalištem u Kistanjama, precizirala je policija.

„Sprovedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su osumnjičeni juče oko 13 sati u Kistanjama, iz mržnje, verbalno, a zatim i fizički napali osmoricu učenika bogoslovije manastira Krka. Ovom prilikom je 19-ogodišnji učenik bogoslovije teže, a petorica učenika su lakše povređena kao i dvojica osumnjičenih maloletnika“, navodi policija.

Dodaje se da će osumnjičeni maloletnici tokom dana, uz krivičnu prijavu Opštinskom državnom tužilaštvu za mlade u Šibeniku, biti dovedeni u policijski pritvor.

Napad na učenike bogoslovije SPC osudili su danas premijer Zoran Milanović i Eparhija dalmatinska SPC.

Kistanjinski odbor Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), kako prenose hrvatski mediji, tvrdi da su napad izazvali bogoslovi koji su od ranije poznati po provokacijama. Predsednik tamošnjeg HDZ-a Roko Antić rekao je da je „manastir Krka leglo četništva u Hrvatskoj“, prenose portali.

Josipović: Reći NE svima koji podstiču na mržnju

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović je izjavio je danas da treba reći „ne“ svima koji podstiču na nacionalnu mržnju.

„Ima nekih koji bi provocirali međunacionalne sukobe pa i fizičko nasilje. Treba im jasno reći ‘ne’ i očuvati naša ustavna načela“, rekao je Josipović novinarima u Zagrebu povodom verbalnih uvreda poslednjih dana na račun Srba, ali i fizičkog napada u Kistanju na učenike pravoslavne bogoslovije manastira Krka.

On je poručio da „svi građani Hrvatske imaju svoj dom u Hrvatskoj“.

„Gosti su turisti, privrednici koji dolaze u Hrvatsku, a svi naši građani, bez obzira na svoju nacionalnu, versku ili bilo koju drugu pripadnost, ravnopravni su članovi zajednice“, rekao je Josipović.

Time je predsednik aludirao na nedavnu izjavu Ruže Tomašić iz Hrvatske stranke prava da je Hrvatska za Hrvate, a da su ostali gosti.

On je pozvao političare, javne radnike u medijima, sportu i drugim područjima da shvate da su sigurnost, stabilnost, mir, demokratija, slobode i ljudska prava temelji hrvatske države.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga