Hrvatska: Načelnik Tisnog zabranio promociju knjige na temu ‘Za dom spremni’

Općinski načelnik u Tisnom objasnio je da knjiga akademika Pečarića nije u duhu antifašističke prošlosti tog mjesta

02. avg 2017

Načelnik Općine Tisno Ivan Klarin nije dozvolio da predstavljanje knjige Dnevnik u znaku ‘Za dom spremni’ akademika Josipa Pečarića bude održano u općinskim prostorijama, nakon što je lokalni župni ured za ponedjeljak, 7. kolovoza najavio promociju te knjige u tišnjanskom Društvenom domu.

Takvu je odluku načelnik Klarin, koji je ujedno i saborski zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP), obrazložio time da knjiga nije u duhu antifašističke povijesti ovog mjesta.

„Istina je da im nismo dali suglasnost za to, jer smatramo da poklič ‘Za dom spremni’ i knjiga akademika Pečarića nije u duhu antifašističke, niti domoljubne povijesti ovog mjesta i otoka Murtera. Veliku zahvalnost iskazujemo i antifašističkim borcima i braniteljima u Domovinskom ratu i smatramo da bi predstavljanje ovakve knjige, sa službenim pozdravom iz doba NDH, bila uvreda za više od 500 obitelji s područja Murtera kojima su članovi obitelji poginuli u Drugom svjetskom ratu, boreći se protiv fašističkog okupatora kojemu je ‘Za dom spremni’ bio službeni pozdrav“, izjavio je Klarin.

„U odbijenici organizatoru predstavljanja knjige, župnom uredu Tisno, napisali smo da im oni slobodno za tu promociju mogu ustupiti prostorije župe sv. Duha u Tisnom, ali korištenje Društvenog doma mi ćemo im uskratiti“, dodao je Klarin, koji je i ranije zabranjivao u općinskim prostorijama programe za koje je smatrao da imaju veze s NDH i ustaškim nasljeđem.

Klarin je u studenome 2015. zabranio Malonogometnom klubu Ustanik iz Splita nastup u tišnjanskoj sportskoj dvorani, jer klub na svom službenom grbu ima ‘ušato’ slovo ‘U’. O tome je obavijestio i predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Davora Šukera.

Župa nije primila odbijenicu
Don Lazar Čibarić iz tišnjanske župe rekao je da još nije primio službenu odbijenicu.

„Čim to bude službeno, razgovarat ću s autorom knjige o tome možemo li prebaciti promociju na drugu lokaciju“, kazao je Čibarić.

Na upit je li mu sporan ustaški pozdrav „Za dom spremni“, odgovorio je: „Bolje da to ne komentiram“.

Josip Pečarić, doktor matematičkih znanosti i redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u knjizi je sažeo pedesetak kolumni, dnevnika, pisama, osvrta i druge građe na temu „Za dom spremni“.

Jedan je od potpisnika inicijative kojom se 2015. od predsjednice Republike i vrhovne vojne zapovjednice Kolinde Grabar-Kitarović tražilo da se sporni ustaški poklič, koji navode kao povijesni hrvatski pozdrav, uvede kao službeni pozdrav u Oružane snage Republike Hrvatske.

Iz Ureda predsjednice tada su tu inicijativu ocijenili kao „neozbiljnu, neprihvatljivu i na razini provokacije“.

(Al Jazeera / Foto: Općina Tisno)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga