Hrvatska: Muška babica za poslom ide u Irsku

Zbog zabrane zapošljavanja u zdravstvenim ustanovama, prva muška babica u Hrvatskoj ne može se zaposliti

29. mar 2016

Hrvatska se ulaskom u Evropsku uniju suočava s odlaskom zdravstvenih radnika u druge evropske zemlje, javlja reporter Al Jazeere Vanja Gavran.

Dvadesetjednogodišnji Ivan Marinić, prva je muška primalja, odnosno babica u Hrvatskoj. Nakon što je završio srednju medicinsku školu i odradio pripravnički staž, zbog proceduralnih razloga nije mogao dobiti radnu dozvolu.

„Zvali su me iz moje Komore primalja da ne mogu dobiti svoje papire, zato što moji papiri glase u ženskom rodu i da će proces trajati malo duže da se riješe papiri“, priča Ivan Marinić.

Promijenjeno je nekoliko akata i Ivan je dobio zvanje primaljni asistent, ali svoj problem nije riješio. Sada, kako kaže, ne može naći posao u Hrvatskoj i danas, umjesto u porodilištu, radi u kafiću.

Na snazi zabrana zapošljavanja

„Ne možemo naći posao zato što se nigdje ne otvara radno mjesto, a izlaze generacije za generacijom. Većina nas mladih ni ne razmišlja baš puno da ostanu raditi negdje u Hrvatskoj“, kaže Ivan, koji krajem mjeseca odlazi u Irsku, gdje, kako kaže, očekuje mjesečnu platu veću od dvije hiljade eura.

Dopredsjednica Hrvatske komore primalja Maja Rečić kaže da joj je žao što Ivan odlazi, ali da ni u Irskoj neće odmah moći dobiti posao u struci.

„Srednja škola i srednja stručna sprema sama po sebi neće biti u ravnoteži sa školovanjem u Europskoj uniji i svi naši članovi i članice koji odlaze raditi van, morat će se doškolovati, samo što je prednost toga što će u Europi dobiti priliku za školovanje“, kaže Maja Rečić.

U Hrvatskoj je na snazi zabrana zapošljavanja u zdravstvenim ustanovama, ali kada zabrana bude izvan snage – primalje će imati posla, tvrdi Račić.

U hrvatskom Ministarstvu zdravlja nisu htjeli komentirati ni ovaj slučaj niti činjenicu da sve više zdravstvenih radnika odlazi iz Hrvatske, iako i Hrvatskoj nedostaje kadrova.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga