Hrvatska: Karamarko podnio ostavku

Tomislav Karamarko, opterećen aferom „Konzultantica“ odlazi iz Vlade

15. juna 2016

Tomislav Karamarko dao je ostavku na funkciju prvog potpredsjednika Vlade, ali HDZ ne odustaje odglasanja o povjerenju premijeru Tihomiru Oreškoviću 16. lipnja. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zaključilo da je Karamarko bio u sukobu interesa.

Tomislav Karamarko, opterećen aferom „Konzultantica“ odlazi iz Vlade.

„Ja sam najavio da ću dati ostavku na mjesto prvog potpredsjednika hrvatske Vlade. Ja sam to danas iučinio, sada to činim pred hrvatskom javnošću. Isto tako, pozivam i gospodu Petrova i Oreškovića da daju ostavke.“

Iako su neki mediji najavljivali da će HDZ, zbog toga što ne mogu sakupiti neku novu većinu za rekonstrukciju Vlade, odustati od opoziva premijera Tihomira Oreškovića, oni za sada od toga ne odustaju.

„Sutrašnji dan je dana kada ćemo glasati o opozivu premijera Tihomira Oreškovića. Razloge smo već naveli – nefunkcionalnost Vlade u onom njenom gornjem dijelu. Dakle, ljudi koji su trebali voditi Vladu očito nisu funkcionirali.“

Odmah potom čelnik Mosta Božo Petrov pozdravlja Karamarkovu ostavku, podsjeća da su upravo oni prvi izrazili zabrinutost oko odnosa Karamarka i mađarske naftne komanije MOL i dopušta mogućnost da i on ode – pod jednim uvjetom.

„Kada se vidi da je ono oko čega smo na početku izrazili bojazan doista tako, kada je to potvrdilo i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, ja na sebi ne vidim apsolutno nikakve krivice. Ali, ukoliko će zaista biti potrebno platiti tu cijenu, ukoliko će Hrvatska demokratska zajednica bez obzira na sve ovo zatražiti od mene da odstupim, a da se sačuva ova Vlada i da gospodin Orešković ostane predsjednik Vlade, ja sam to spreman napraviti. To za mene nikada nije bio problem.“

Premijer Tihomir Orešković dao je tek kratku izjavu u kojoj je pozvao HDZ i Most da smanje tenzije i dogovore se.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je većinom glasova odlučilo da je prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko bio u sukobu interesa zbog poslovnih odnosa tvrtke njegove supruge Ane s tvrtkom MOL-ovog lobista u Hrvatskoj Joze Petrovića i zbog vlastitih privatnih i poslovnih odnosa s Petrovićem, a u kontekstu dviju arbitraža koje se vode oko naftne kompanije INA, u kojoj su vlasnici hrvatska Vlada i mađarska naftna kompanija MOL.

„Iznošenjem osobnih stavova i prijedloga kojima se zalagao za izlaženje Republike Hrvatske iz arbitražnih postupaka koji se vode između Republike Hrvatske i MOL-a, a osobiti na sastanku Vijeća za suradnju između Domoljubne koalicije i Mosta održanom 5.5.2016, dužnosnik Tomislav Karamarko bio je u sukobu interesa“, izjavila je predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković.

Oporba i dalje inzistira na padu Vlade i novim izborima. Predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske Zoran Milanović najavio je da će u četvrtakglasati za opoziv Oreškovića.

„Najavili su za sutra na dnevnom redu Sabora, a to uzimam relativno ozbiljno , da će biti izglasavanje nepovjerenja – za nas – cijeloj Vladi. Mi to tako gledamo. To je loša i opasna Vlada i mi ćemo za to glasati.“

(Enis Zebić, Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga