Hrvatska: HRT-u zabranjeno da ulazi u stanove

Visoki upravni sud Hrvatske odlučio da radnici Hrvatske radiotelevizije ne smiju više provjeravati ima li neko televizijski prijemnik, a ne plaća pretplatu

13. avg 2015

Odlukom Visokog upravnog suda, radnici Hrvatske radiotelevizije više ne smiju ulaziti u stanove i provjeravati ima li neko televizijski prijemnik, a ne plaća pretplatu.

Osim toga, postupak odjave prijemnika sada je mnogo jednostavniji, jer je Sud dosadašnji postupak sa ovjerom kod notara također proglasio protuzakonitim. Na HRT-u kažu da će presudu poštovati.

Ćazim penzionerske dane uglavnom provodi pred televizorom.

Ipak, smatra da kontrolori HRT-a ne bi smjeli ulaziti u stanove i pozdravlja sudsku presudu.

„Potpuno dobro. Zašto? Zato da čovjek bude u svom stanu, to je tvoje. Komotan si. Pa nisi ti ubojica, nisi ti atentator da ćeš spremat nešto“, tvrdi Ćazim.

Odjava prijemnika

Do sada je HRT onima koji kontrolore nisu pustili u stan, pretplatu zaračunavao kao da imaju televizor.

Također, kod odjave prijemnika, građani više neće morati ovjeravati formulare kod javnog bilježnika, jer u presudi suda stoji da HRT time krši zakon i propisuje novi namet.

„Poštujemo presudu Visokog upravnog suda i provest ćemo ju donošenjem uskoro određenih unutrašnjih akata“, kaže Igor Ćutuk, rukovodilac komunikacije HRT-a.

HRT ima milion i 300 hiljada pretplatnika. Godišnje od toga zaradi gotovo 160 miliona eura, a svake godine odjavi se 50 hiljada prijemnika, ali se prijavi 60 hiljada novih.

Na HRT-u ne otkrivaju na koji će način ubuduće kontrolisati pretplatnike, ali i ne očekuju povećani broj odjava.

„Većina građana ipak savjesno i odgovorno shvaća taj postupak i vjerujemo da će tako i ostati“, ističe Ćutuk.

No, u društvu ‘Potrošač’, kojemu se svaki mjesec za savjet javi gotovo hiljadu i 300 građana, kažu kako problema s HRT-om nije malo.

Tužba Ustavnom sudu

Za njih je sporno to što je svaki prenosni računar, mobitel, autoradio… prema zakonu također prijemnik, pa se i za te uređaje mora plaćati pretplata. Stoga pripremaju tužbu Ustavnom sudu.

„Vidjet ćemo da se u novi zakon stavi točno što je prijamnik, tj. televizor. Ako se ide na laptop, da se točno zna zašto i kako kako mogu dokazati na HRT-u da ja gledam hrt program“, zaključio je Igor Vujović iz društva Potrošač

Te dijelove zakona presuda nije dovela u pitanje, mjesečna obaveza od 10 i po eura i dalje ostaje za sve koji posjeduju neki prijemnik.

Na koji će način HRT dokazivati ko ga ima, a ko ne, znat će se uskoro.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga