Hrvatska: Hasanbegović negira autentičnost fotografije s ustaškom kapom

Glasnik Novosti objavio fotografiju na kojoj je, kako tvrdi, ministar kulture sa ustaškom kapom 1996. godine

11. feb 2016

Hrvatski ministar kulture Zlatko Hasanbegović izjavio je da je objava fotografije u Novostima, glasilu Srpskog narodnog vijeća (SNV), uz koju je navedeno u opisu da je snimljen kako pozira sa ustaškom kapom na glavi, predstavlja „insinuaciju, provokaciju i još jednu u nizu podvala“ kojima je cilj da se on diskreditira.

„Ovo je još jedna u nizu podvala i provokacija kojima me se želi ljudski i moralno diskreditirati te politički likvidirati“, piše u odgovoru Hasanbegovića na molbu agencije Hina da prokomentira fotografiju i tekst pod naslovom „Točka na U“, objavljen na web stranici Novosti.

„Fotografija objavljena u tjedniku Novosti, glasilu Srpskog narodnog vijeća, na kojoj je i laiku vidljiva naknadna intervencija, nije snimljena 1996. već 1993. na splitskoj Rivi i manifestaciji 9. bojne HOS-a, jedinice u sastavu 4. gardijske brigade Hrvatske vojske. Na slici prepoznajem dvojicu pripadnika te jedinice i dijelove njihove službene odore“, navodi ministar.

On je podsjetio da je riječ o jedinici čijim su poginulim pripadnicima prije nekog vremena Grad Split i gradonačelnik Ivo Baldasar otkrili spomenik.

„Sve ostalo su insinuacije koje nemam namjeru da komentiram“, rekao je Hasanbegović.

Novosti uz objavu fotografije navode da se Hasanbegović fotografirao s ustaškom kapom 1996. godine i da je u časopisu Nezavisna Država Hrvatska, glasilu Hrvatskog oslobodilačkog pokreta, pisao članke o ustašama kao herojima i mučenicima.

Glavni urednik Novosti Ivica Đikić je u Hini, upitan za komentar izjave ministra Hasanbegovića, kazao da se uvidom u časopis Nezavisna Država Hrvatska u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) lako može provjeriti je li neko naknadno intervenirao na fotografiji.

„U NSK je časopis i u njemu je fotografija. Pa procijenite jesmo li intervenirali“, rekao je.

‘Našao sam tekstove u kojima veliča ustaški pokret’

Ne zna kada je fotografija snimljena, ali objavljena je u časopisu 1996. godine, kaže Đikić te dodaje da Hasanbegović na glavi ima ustašku kapu.

„Ne tvrdim da je na kapi slovo `U`, već da je ustaška kapa. Mislim da je `U`, ali to se ne vidi na fotografiji. Mi nigdje ne tvrdimo da je na kapi slovo `U`, ali u to opravdano sumnjamo i kapa je ustaška“, rekao je Ðikić i najavio da će Novosti vrlo skoro objaviti integralne tekstove koje je Hasanbegović objavljivao u časopisu Nezavisna Država Hrvatska.

Hrvoje Šimičević, nezavisni novinar u razgovoru za N1 otkrio je način na koji je došao u posjed sporne fotografije.

„Poslušao sam ministra, koji je u prvom obraćanju pred Saborom poučio građane da posjete najveći hram kulture u Hrvatskoj, Nacionalnu sveučilišnu knjižnicu“, kazao je.

„Kako je Hasanbegović demantirao da je bio član Hrvatskog oslobodilačkog pokreta (HOP), a upravo je HOP izdavač lista Nezavisna Država Hrvatska, palo mi je na pamet da bih ondje mogao naići na našeg ministra“, dodao je Šimičević.

„Proučavao sam NDH i još nekoliko opskurnih časopisa iz devedesetih, među kojima i Hrvatski vjesnik od Zvonimira Šekulina, koji je nerijetko pisao o potrebi nabijanja Srba na kolac. Kad mi je u ruke dopao magazin ‘NDH’ – otvorio sam prvi od desetak brojeva – naišao sam na mladoliko, ali prepoznatljivo lice ekstremista koji je napredovao do ministra kulture, na fotografiji na kojoj sam ugledao i Velimira Bujanca. Nadalje, našao sam i njegove tekstove u kojima nedvojbeno veliča ustaški pokret, čije pripadnike zove herojima i mučenicima i predbacuje današnjim ‘starčevićancima’, stavlja ih pod navodnike, zato što su izdali njihovu borbu“, kazao je Šimičević.

Reakcije HDZ-a i Mosta

Iz Vlade je Hini, na upit o spornoj fotografiji i tekstu, rečeno da „neprovjerene informacije ne komentiraju“.

Glavni tajnik i HDZ-ov koordinator Vijeća za suradnju Milijan Brkić rekao je novinarima, koji su tražili komentar o fotografiji ministra Hasanbegovića, kako ne zna ništa, a Mostov koordinator Ivan Kovačić je rekao da su cijeli dan bili na sastanku Vijeća i da će Most o tome dati svoje mišljenje.

„Nemam pojma zaista. Ja sam vidio raznorazne tipove s kokardama i sa ovim i onim. Mi smo jasan stav politički izrekli i zauzeli te ga u više navrata artikulirali i priopćili hrvatskoj javnosti – da smo protiv svih totalitarizama, nacizma, fašizma i komunizma i svih ideologija takvog značaja“, kazao je Brkić novinarima nakon sastanka Vijeća za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta.

Pozvao je sve da se već jednom prestanu baviti prošlošću te prestanu više „kontaminirati hrvatsku javnost i građane onima koji su iza nas“.

„Temelj Hrvatske države je Domovinski rat, hrvatski branitelji. Idemo sad razgovarati što moramo napraviti da bi Hrvatska sutra bila uređena država i da nam djeca ne bi selila iz ove prekrasne zemlje,“ naglasio je.

(Al Jazeera, Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga