Hrvatska: Ekov eho o antifašizmu

Odlomci Ekovog “Eseja o večnom fašizmu”, kako je navela inicijativa Kulturnjaci 2016, rezoniraju sa nekim pojavama današnjeg političkog trenutka

23. apr 2016

Čitanjem odlomaka eseja Umberta Eka o fašizmu, inicijativa Kulturnjaci 2016 podsetila je 22. aprila u 25 gradova širom Hrvatske na upozoravajuće reči slavnog italijanskog pisca i intelektualca, poručujući tom akcijom da ne pristaje na “relativizaciju ustaškog režima i rasnih zločina motivisanih paradigmom nacionalne homogenosti, kao i na njihovo puzajuće uvođenje u škole i normalizaciju u svakodnevnici”.

Akcija čitanja “In memoriam Umberto Ecce homo” održana je na 40 lokacija u 25 gradova, u okviru Noći knjige, podsećajući na Ekove reči da je naša dužnost da fašizam “razotkrijemo i pokažemo prstom na svaki njegov primer, svakoga dana, na svakom mestu na svetu” i da su sloboda i oslobođenje zadaci kojima nikada nema kraja.

Odlomci Ekovog “Eseja o večnom fašizmu”, kako je navela inicijativa Kulturnjaci 2016, rezoniraju sa nekim pojavama današnjeg političkog trenutka u kojem nosioci vlasti u Hrvatskoj – amnestiranjem simboličkog nasilja otvaraju prostor netoleranciji, mržnji i fizičkom nasilju.

Eko je o “Eseju o večnom fašizmu” govorio o kultu tradicije, odbacivanju modernizma, iracionalizmu, neslaganju kao izdaji, strahu od razlike, individualnoj ili socijalnoj frustraciji, opsesiji zaverom, osećaju poniženja zbog moći neprijatelja, životu kao permanentnom ratovanju, preziru prema slabijem, kultu heroizma i herojske smrti, mačizmu, selektivnom/kvalitativnom populizmu i novogovoru.

Akcija čitanja Ekovog eseja izvedena je u Daruvaru, Sisku, Puli, Malom Lošinju, Novigradu, Opatiji, Bolu, Velikoj Gorici, Pazinu, Splitu, Labinu, Dubrovniku, Čazmi, Varaždinu, Poreču, Osijeku, Koprivnici, Virovitici, Rovinju, Rijeci, Novoj Gradiški, Karlovcu, Zadru, Samoboru, Starom Gradu, te na više lokacija u Zagrebu.

Ekov tekst moguće je pronaći u prilogu, a original na italijanskom ovde. Audio snimak teksta nalazi se ovde.

(SEEcult / Foto: FB Kulturnjaci 2016)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga