Hrvatska: Državni sekretar podnio ostavku pred novinarima

Marin Strmota pred iznenađenom ministricom Nadom Murganić nazvao je mjere demografske politike 'folklorom' i napustio konferenciju

20. feb 2018

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić izjavila je u utorak da odgovorno radi svoj posao, a pitanje njezina ostanka u Vladi stvar je prosudbe onih koji su je izabrali na to mjesto, te je ostavku svog državnog tajnika za demografiju Marina Strmote pred novinarima u njezinu prisustvu ocijenila kao posljedicu temperamenta, mladosti i „možda određenih pritisaka“.

Na konferenciji za novinare nakon 4. sjednice Vijeća za demografsku revitalizaciju, na kojoj je njezin državni tajnik Strmota podnio ostavku, novinari su Murganić pitali vidi li sebe na mjestu ministrice do kraja mandata Vlade.

„Ja se zaista odgovorno, stručno, vrijedno i profesionalno trudim raditi svoj posao. Sve ostalo će prosuditi oni koji su me birali“, odgovorila je ministrica.

Novinari su je pitali koliko ju je iznenadila ostavka državnog tajnika, jer ne pamte da se takvo što dogodilo na takav način, a Murganić je rekla kako ni ona ne pamti takvo što, ali i da ostavka možda nije konačna.

Strmota: Ovo je veliki folklor

„Ni ja ne pamtim, ali to ne znači da je konačno. Ja mislim da je našem demografu, doktoru Marinu Strmoti, zaista stalo do napretka države, kao i svima nama. Ali mladost i temperament i možda određeni pritisci doveli su do ove reakcije. To sve skupa još uvijek može dobro završiti jer je njemu itekako važno ovo područje. To je njegova profesija, on je to specijalizirao, doktorirao i to je sigurno poriv koji će biti ipak u službi onoga zbog čega smo se mi, koji smo preuzeli ovu odgovornost, opredijelili“, ocijenila je ministrica.

Državni tajnik za demografiju u hrvatskom Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marin Strmota u utorak je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vijeća za demografsku revitalizaciju Hrvatske podnio ostavku nazvavši Vladine mjere demografske politike „folklorom i neozbiljnima“.

To se zbilo pred iznenađenom ministricom Nadom Murganić, koja je podnošenje ostavke prokomentirala kao „nestrpljenje mladog čovjeka“.

Nakon što je ministrica Murganić predstavila zaključke sa 4. sjednice Vijeća, pred novinare je stao Strmota, koji se složio s ocjenom novinara da su isti zaključci predstavljeni i prije tri mejseca, nakon 3. sjednice Vijeća.

„Točno. Slažem se s vama i ovo je jedan veliki folklor. Nakon godinu i četiri mjeseca u Vladi, kao demograf, mladi čovjek, smatram da ovo nije dovoljno ozbiljno. I današnjim danom podnosim ostavku na mjesto državnog tajnika jer država izumire. Ovo je najgore stanje u Hrvatskoj otkad postoji država i pričati ovako neozbiljno o ovome, ja kao mladi čovjek, kao čovjek Republike Hrvatske, građanin, otac dvoje djece, nezaposlene supruge i roditelja, ne vjerujem da će se išta riješiti ovakvim pristupom. Hvala vam lijepa“, rekao je u dahu Strmota te izašao iz prostorije, prenosi Hina.

Murganić: ‘Nestrpljenje mladog čovjeka’

Ministrica Murganić na pitanje novinara odgovorila je kako nije znala da će Strmota podnijeti ostavku i ocijenila to kao „nestrpljenje mladog čovjeka“.

Istaknula je da negativni pokazatelji nisu nastali u vrijeme sadašnje Vlade.

„Međutim, zaista je pritisak u javnosti, želja je da se učini više, pred svima nama“, rekla je.

„Svi imamo pravo na razočaranja, ali u našem poslu treba biti uporan i dosljedan“, kazala je Murganić, dodavši da se rad na demografskoj revitalizaciji Hrvatske nastavlja.

Inače, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u utorak nije htjela komentirati pitanje uživa li povjerenje premijera Andreja Plenkovića, poručivši da je koncentrirana na rad Vijeća za demografsku revitalizaciju, koje u Banskim dvorima održava sjednicu.

„Ne mogu komentirati medijske napise niti ovakva pitanja“, rekla je ministrica novinarima ispred Banskih dvora koji su je pitali uživa li i dalje povjerenje premijera s obzirom na medijska nagađanja da bi moglo doći do manje rekonstrukcije Vlade, u kojoj bi i ona bila jedan od smijenjenih ministara.

„Dolazim na sjednicu Demografskog vijeća, koncentrirani smo na vrlo važne zadaće koje stoje pred svima nama i to je moja trenutna preokupacija“, dodala je Murganić pri dolasku na 4. sjednicu Vijeća za demografsku revitalizaciju Republike Hrvatske.

Tjednik Nacional piše da Plenković razmišlja o manjoj rekonstrukciji Vlade te u tom kontekstu spominje mogućnost smjene potpredsjednice i ministrice gospodarstva Martine Dalić, ministrice Murganić i ministra zdravstva Milana Kujundžića.

Više puta u fokusu javnosti

Vijeće za demografsku revitalizaciju u u Banskim dvorima pod predsjedanjem premijera Plenkovića raspravlja o tijeku pripreme i provedbe mjera demografske revitalizacije, prije svega o proširenju doplatka za djecu te povećanju dostupnosti dječjih vrtića diljem Hrvatske.

Nada Murganić i njezino ministarstvo u više su navrata privukli pažnju i našli se u fokusu javnosti.

Nakon što je Mara Tomašević, supruga župana Požeško-slavonske županije Alojza Tomaševića, u siječnju odlučila povući optužbe protiv njega zbog obiteljskog nasilja, a zbog čega je on isključen iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), Nada Murganić, upitana za komentar, kazala je da nije na njoj da procjenjuje je li to čudno, ali da su „trebali to riješiti i ranije unutar svojih obiteljskih odnosa“.

„To vam je tako u braku. U tim bračnim, osobnim i obiteljskim odnosima. To je dinamika u koju ne mogu ulaziti. Žena vjerojatno ima svoje razloge. To je obitelj, zaista u to ne bih ulazila… Meni je žao da bilo koja obitelj dođe u ovakvu situaciju da se u javnom prostoru o tome raspravlja. Trebali su to riješiti i ranije unutar svojih obiteljskih ili bračnih odnosa“, kazala je tada, među ostalim, Murganić novinarima nakon sjednice Vlade, a dio medija nazvao je te njezine izjave skandaloznim.

Prošle je godine Ministarstvo povuklo Nacrt Obiteljskog zakona iz javnog savjetovanja na doradu, do čega je došlo nakon što se odmah po objavi nacrta Obiteljskog zakona protiv njega izjasnilo nekoliko političkih stranaka i udruga, ponajviše zbog sporne definicije obitelji, po kojoj žena i muškarac koji nemaju djece nisu obitelj.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga