Hrvatska deblokirala pregovore Srbije sa EU

Stier je pozdravio potpisivanje Sporazuma, odnosno aneksa kojeg je ministar prosvjete Srbije Mladen Šarčević potpisao sa predstavnicima hrvatske nacionalne manjine

24. dec 2016

Hrvatska je deblokirala pregovore Srbije u priključivanju sa Evropskom unijom, izvijestio je hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Davor Ivo Stier.

„Stekli su se uvjeti da možemo podići rezervu oko poglavlja 26, a želim reći da ćemo u okviru poglavlja 23 pratiti ispunjavanje svih obaveza što se tiče nacionalnih manjina s naglaskom na hrvatsku manjinu,“ kazao je na konferenciji za novinare u Zagrebu.

Stier je pozdravio potpisivanje Sporazuma, odnosno aneksa kojeg je ministar prosvjete Srbije Mladen Šarčević potpisao sa predstavnicima hrvatske nacionalne manjine.

Sporazum je potpisan u Beogradu i njim se reguliše pitanje udžbenika, ne samo prevod sa srpskog na hrvatski, već i posebni dodaci i sadržaji za hrvatsku nacionalnu manjinu.

Stier je rekao da su na ceremoniji potpisivanja sporazuma u Beogradu bili, uz hrvatskog ambasadora i ambasadori Evropske unije i Bugarske.

Prema njegovim riječima, povjerenik za proširenje Evropske komisije Johanes Hahn najavio je da će lično nadgledati provedbu obaveza na području obrazovanja manjina.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga