Hrvatska: Dan ustanka ometan ustaškim pozdravima pravaša

Grupa žena prekinula govor Stjepana Mesića, a zastupnik Željko Glasnović vrijeđao predsjednika Antifašističke lige Zorana Pusića

27. jul 2016

Uz policijsko osiguranje, u Srbu u Hrvatskoj održana je proslava Dana ustanka naroda Like. Iako je policija zabranila kontraprotest vanparlamentarne Autohtone Hrvatske stranke prava, njeni članovi i simpatizeri postavili su razglas na prilazu u mjesto, te uzvikivali ustaški pozdrav „Za dom spremni“.

Reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak javlja da od jutra traju drame na prilazima Srbu. Pravaši u majicama sa natpisima „Za dom spremni“ organizovano su se uputili ka Srbu autobusima i automobilima. Skinuli su majice na zahtjev policije i nastavili put, ali ih jake policijske snage nisu pustile u mjesto.
Pojedince iz ostalih desnih stranaka i udruga veterana policija je spriječila da u Srbu priđu spomeniku.

Uz partizanski spomenik, petnaestak žena s hrvatskim barjacima pjevale su domoljubne pjesme i ometale govor bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića.
Demonstrantice su se potom same udaljile sa skupa.

Proslava se održava u organizaciji Srpskog narodnog vijeća i Saveza antifašističkih boraca i antifašista u znak sjećanja na dan kada su Ličani 1941. digli ustanak zbog mnogobrojnih ustaških zločina u tom kraju.

Ne dozvoliti prekrajanje historije

Mesić i predsjednik SNV-a Pupovac su rekli da stalno treba ponavljati da je ustaška država bila zločinačka te da se ne smije dozvoliti historijski revizionizam, javlja Kiseljak.

„Mi se nadamo da će ne samo policija, nego i politika u Hrvatskoj reći ono što je potrebno reći, a to je da se ovaj Dan ustanka ne smije ometati“, poručio je Pupovac.

Antifašisti koji su došli iz različitih krajeva Hrvatske kažu kako odaju počast žrtvama Drugog svjetskog rata.

No, A-HSP je želio organizovati kontraprotest u Srbu, jer tvrde kako su se na tom mjestu dogodili četnički zločini.

General hrvatske vojske i saborski zastupnik Željko Glasnović napao je predsjednika Antifašističke lige Zorana Pusića, ustvrdivši da je moralna nakaza te da svojim djelovanjem brani da do hrvatskog naroda dođe istina o žrtvama velikosrpske politike.

Komentarišući taj napad, Pusić je kazao da su Glasnovićeve riječi očigledna revizija historije te dodao da ni on lično, niti drugi učesnici antifašističkog skupa ne negiraju četničke zločine, u Lici i drugdje, ali i da je činjenica da su se ljudi digli na ustanak upravo zbog ustaških zločina koji su prethodili.

Naglasio je i kako je iz 90-ih godina poznato ko je činio zločine u Hrvatskoj – četnici, paravojska i JNA, a ne antifašisti.

Uklonjeni šatori

Ranije ovog mjeseca, policija je uklonila šatore A-HSP-a ispred antifašističkog spomenika i privela osmoricu članova stranke.

Sedmorica pravaša kasnije su puštena i protiv njih je pokrenut prekršajni postupak.

Vođa stranke Dražen Keleminec izveden je pred Prekršajni sud u Gračacu zbog remećenja javnog reda i mira i kršenja Zakona o javnom okupljanju.

Članovi A-HSP-a namjeravali su ostati pored antifašističkog spomenika do početka kolovoza.

Namjera im je bila onemogućiti Srpsko narodno vijeće i Savez antifašista da na tom mjestu obilježe Dan ustanka.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga