Hrvatska će dobiti komisiju za totalitarne sisteme

Hrvatska vlada odlučila je reagirati na postavljanje spomenika na kojem je uklesan ustaški pozdrav 'Za dom spremni'

08. dec 2016

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je da će Vlada osnovati povjerenstvo koje će se baviti javnom upotrebom simbola totalitarnih sustava.

Reakcija je to na postavljanje spomenika poginulim pripadnicima Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) u Jasenovcu, na kojem je uklesan ustaški pozdrav „Za dom spremni“, koji je inače i u statutu i na pečatu registrirane udruge HOS.

Premijer Plenković kaže kako je riječ o osjetljivom pitanju, a njegova Vlada izražava pijetet žrtvama ustaškog logora u Jasenovcu, ali i poginulim pripadnicima HOS-a za koje je spomen ploča postavljena.

Povjerenstvo bi trebalo razmotriti problem i predložiti zakonska rješenja kada je riječ o upotrebi simbola totalitarnih sustava.

„Na taj način bismo spriječili daljnju polarizaciju društva, podjele u društvu. Želim jasno reći da ovakve provokacije neće Vladu udaljiti od temeljnog fokusa, a to je gospodarski i socijalni napredak naših ljudi i ispunjavanje programa vlade“, rekao je Plenković.

Pronaći rješenje za sporne simbole

Dodao je i kako je utvrđeno da je dosadašnja upravna praksa, kad je riječ o registraciji udruga, bila takva da su takvi grbovi bili odobravani od strane različitih razina vlasti lokalne samouprave, a isto tako i uz suglasnost ministarstava na razini Vlade.

„Također je očito, kad je riječ o simbolima totalitarnih sustava, da postoji i različita sudska praksa. Sve to nalaže Vladi da o ovom pitanju pokrene jedno povjerenstvo kako bi na racionalan, trezven, smiren, staložen način razmotrilo ta pitanja i predložilo odgovarajuće institucionalne i zakonske okvire kako bi se hrvatsko društvo odredilo prema simbolima totalitarnih sustava. I na taj bismo način spriječili daljnju polarizaciju i podjelu društva“, obrazložio je Plenković.

Najavio je i kako će „u tjednima koji će uslijediti biti pronađeno rješenje kako da se Vlada odredi po tom pitanju, koje je u političkom smislu na dnevnom redu ovih dana“.

Hrvatske obrambene snage, kao vojno krilo Hrvatske stranke prava, bile su među prvim organiziranim naoružanim postrojbama koje su djelovale na početku Domovinskog rata u Hrvatskoj.

(Al Jazeera / Foto: Nikola Ćutuk, Pixsell)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga