Hrvatska: Branitelji prijavili Borisa Dežulovića i Viktora Ivančića

Branitelji od vlade traže da tjedniku "Novosti" uskrati financiranje kroz naredne tri godine

24. mar 2017

Koordinacija braniteljskih, veteranskih i stradalničkih udruga Splita i Splitsko-dalmatinske županije DORH-u je kazneno prijavila trojicu novinara i kolumnista srpskog tjednika „Novosti“, Borisa Dežulovića, Viktora Ivančića i Milorada Krstulovića, tereteći ih za „mržnju i netrpeljivost prema hrvatskom narodu i državnosti“, javlja portal Index.hr.

„Ova trojica novinara su u razdoblju od ožujka 2016. do siječnja 2017. u nizu tekstova izrazili otvorenu netrpeljivost i mržnju prema hrvatskom narodu, ideji hrvatske državnosti te prema simbolima Republike Hrvatske i nacionalnim blagdanima“, rekao je u četvrtak Ivan Turudić, predsjednik županijske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, na konferenciji za novinare u Splitu.

Po njegovu mišljenju, takvim ponašanjem trojice spomenutih novinara tjednika „Novosti“ ostvarena su „sva bitna obilježja kaznenih djela javnog poticanja na nasilje i mržnju te povrede ugleda Republike Hrvatske“.

„Stoga smo bili prisiljeni podnijeti kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu te smo zatražili da se poduzmu sve zakonom predviđene radnje i da se protiv osumnjičenika pred nadležnim sudom pokrene odgovarajući kazneni postupak“, istaknuo je Turudić.

Branitelji od vlade, dodao je, traže da tjedniku „Novosti“ uskrati financiranje kroz naredne tri godine, sukladno kriterijima Savjeta za nacionalne manjine.

Upitan koje to tekstove spomenutih novinara i kolumnista smatra spornima, odgovorio je kako je riječ o osam ili devet tekstova, koji su svi predani Državnom odvjetništvu, među kojima je izdvojio neke Dežulovićeve članke.

Boris Dežulović i Viktor Ivančić su uz, saradnika RSE Predraga Lucića, osnivači poznatog splitskog Ferala jednog od najpromintnijih kritičkih nedjeljnika sa ovih prostora, koji se u međuvremenu ugasio.

Obojica pišu kolumne za brojne medije u regionu, a Viktor Ivančić je najnagrađivaniji novinar sa prostora bivše Jugoslavije.

(Slobodna Evropa / Foto: Mirsad Behram)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga