Hrvatska 9. decembra potpisuje ugovor s EU

Vladajuća koalicija odredila da 4. decembra budu održani izbori u Hrvatskoj, a potpisivanje pristupnog ugovora pet dana kasnije

17. jul 2011

„Dogovorili smo se da datum izbora u Hrvatskoj bude do kraja ove godine, dakle 4. prosinca 2011. godine. Vrlo lako i jednostavno došli smo do toga dogovora, on je prihvaćen konsenzusom, nije bilo nikakvih prijepora“, rekla je premijerka Jadranka Kosor na konferenciji za novinare nakon jednosatnog sastanka s čelnicima koalicije.

Uz Kosor su u Banskim dvorima sjedili šef HSS-a Josip Friščić, potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, čelnici ostalih manjina i odnedavno bivša HSLS-ovka Đurđa Adlešić.

„Iznimno sam zadovoljna, sad govorim kao predsjednica Vlade, što smo napravili ogroman, golem i težak posao i tu prije svega mislim na završetak pregovora s Europskom unijom“, rekla je Kosor nakon objave datuma izbora koji će se održati 4. studenoga. Kosor je rekla i da je potpisivanje pristupnog ugovora s EU-om najvjerojatnije zakazano za 9. prosinca i da su ovim datumom izbora pokazali odgovornost. Rekla je da će do raspuštanja Sabora (tu odluku donosi vladajuća većina) donijeti neke vrlo važne odluke: ‘Jedna od tih je donošenje izmjena zakona vezana za ratne zločine. U trenutku kad ugovor o pristupanju EU-u bude gotov, Vlada i parlament će ga morati potvrditi i onda ćemo se moći dogovoriti o raspuštanju Sabora.’

Dakle, Kosor ne odustaje od svog plana da ona potpiše ugovor o pristupanju u EU-u makar kao šefica tehničke vlade jer se do 9. prosinca (ako tada bude potpisivanje ugovora) neće stići oformiti nova vlada. Naime, Kosorici Sabor (prije nego što ga raspusti) daje zeleno svjetlo i ovlašćuje ju da potpiše ugovor s EU-om. Nakon toga slijedi ratifikacija ugovora koju će pak odraditi novi saziv Sabora, a tek nakon toga u roku od 30 dana mora se održati referendum. Referendum bi se tako mogao održati tek u siječnju.

(tportal)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga