Hrvati više vjeruju internetu nego televiziji

Za četiri od pet građana Hrvatske internet je glavni izvor informacija, pokazuje istraživanje Ipsosa

28. mar 2019

Internet je i dalje glavni izvor informacija kome se najviše veruje, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja o medijskih navikama koje je u Hrvatskoj sprovela agencija Ipsos u saradnji sa portalom “24sata“.

Najnoviji rezultati iz 2019. potvrđuju da je internet glavni izvor informacija za 78 posto ispitanika.

Za 56,6 odsto ispitanika internet je medij kome se najviše veruje, dok dvosturko manje anketiranih ima poverenja u televiziju, prenosi Poslovni dnevnik.

Internet je najkorišćeniji medij od buđenja pa tokom celog dana, dok televizija tek nakratko preuzima primat uveče.

Više od 40 odsto ispitanika za vreme gledanja televizije „surfuje“ po internetu i to gotovo u 95 odsto slučajeva traži sadržaj koji nije povezan sa emisijom koju gleda.

Hrvati najviše koriste internet preko mobilnih uređaja što potvrđuje činjenicu da je internet prisutan u svim oblastima svakodnevnog života.

Stariji internet koriste za shoping, mlađi za društvene mreže

Starijoj populaciji internet služi za traženje korisnih informacija i onlajn šoping, dok ga mladi koriste za društvene mreže, gledanje videa i slušanje muzike.

Gotovo polovina ispitanika provodi na internetu četiri i više sati dnevno, a vikendom i više od toga.

Skoro sve starosne dobi saglasne u tome da je glavna svrha korišćenja interneta komunikacija putem e-mejla, na drugom mestu je traženje korisnih informacija (82,1 odsto) a na trećem informisanje o aktualnim dogadajima (80,7 odsto).

Na pitanje na koje sve načine prate sadržaj dnevnih novina, da li čitaju štampano izdanje, portal ili koriste aplikaciju, uverljivo najveći broj ispitanika na prvo mesto stavilo je portale, njih gotovo 70 odsto.

Štampano izdanje bira 35,6 odsto ispitanika, dok je mobilna aplikacija na trećem mestu sa 22,8 odsto.

Istraživanje medijskih navika sprovedeno je prikupljanjem podataka putem onlajn panela na uzorku od 1.023 ispitanika koje je potvrdilo apsolutnu dominaciju interneta.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga