Hrvati ugoženi na Kosovu

Lokalne vlasti i policija ne reaguju na pljačku imovine, uništavanje vinograda i poseda kosovskih Hrvata, koji tvrde da im je ugrožen opstanak u Janjevu, gde ih živi najviše

24. nov 2011

Kosovski Hrvati upozorili su predsednika Hrvatskog Sabora Luku Bebića da im je ugrožen opstanak na Kosovu. Župnik župe Svetog Nikole don Matej Palić i meštani sela Janjeva, u kojem živi najbrojnija zajednica kosovskih Hrvata, izneli su niz slučajeva pljačke imovine, uništavanja vinograda i poseda, na koje, prema njihovim tvrdnjama, lokalne vlasti i policija ne reaguju.

„To je poprimilo tolike razmere da cela porodica ne može da ode na misu jer jedan njen član uvek ostaje da štiti kuću od kriminalaca“, rekao je don Palić, zadužen za župu koja je 1991. godine imala oko 5.000 Hrvata, a danas ih je ostalo samo 270. Janjevo je mesto od 3.500 stanovnika, 30 kilometara od Prištine, u kojem Hrvati žive zajedno s kosovskim Albancima, Bošnjacima i Romima.

Pored problema bezbednosti, Hrvati su upozorili i na visoku stopu nezaposlenosti, kao i na neiskorišćenost plodnog poljoprivrednog tla. Hrvatske kompanije Agrokor, Podravka i Vindija planirale su da ovde pokrenu poslovanje, ali su na kraju odustale, rekao je hrvatski ambasador u Prištini Zoran Vodopija. Iz Janjeva, u koje su se Hrvati doselili iz Dubrovnika, prvi talas od oko 2.400 Hrvata iselio se početkom devedesetih godina, a drugi od 1.600 ljudi 1996. preselio se u Kistanje.

Predsednik Sabora Bebić je obavestio janjevačke Hrvate o razgovorima s najvišim kosovskim zvaničnicima, koji su ga informisali da će u predstojećim izmenama ustava Hrvati dobiti status nacionalne manjine, koji sada nemaju, kao i da je naredni korak postavljanje manjinskog poslanika u skupštini Kosova. Boravkom u Janjevu, delegacija hrvatskog Sabora završila je dvodnevnu posetu Kosovu, tokom koje je dala punu podršku teritorijalnoj celovitosti i suverenitetu Kosova i pozvala na dijalog Prištine i Beograda.

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga