Hrvati poručili da neće da čekaju penziju do 67. godine

Hiljade demonstranata različitih struka glasno su i brojnim transparentima pokazali šta misle o penzijskoj reformi

20. okt 2018

U Hrvatskoj su sindikati izašli na zagrebačke ulice. Problemi slični kao i u Srbiji – penziona reforma predviđa odlazak u penziju u 67 godini, što se tamošnjim radnicima čini nedostižnom granicom. Još jedna prepoznatljiva karakteristika hrvatskog protesta je i što se ovo pitanje u velikoj meri politizuje.

Hiljade demonstranata različitih struka glasno su i brojnim transparentima pokazali šta misle o penzijskoj reformi. Učesnici protesta na Evropskom trgu u Zagrebu objasnili su za TV N1 razloge svog nezadovoljstva:

“Nemila krađa radnog naroda i ovo nikakvog smisla nema i da bi se doslovno čitava Hrvatska, radila ili ne radila, protiv ovakve nepravde trebala dignuti.”

“Medicinske sestre ne mogu 365 dana, 24 sata dnevno, uopće doživjeti te godine.”

Demonstranti traže povratak starosne granice za odlazak u punu starosnu penziju na 65 godina, nepodizanje starosne granice za dugogodišnje osiguranike i ublažavanje penalizacije za prevremeno penzionisanje.

Krešimir Sever iz Nezavisnog hrvatskog sindikata poručuje – ako se zahtevi ne ispune ide se na referendum.

“Moram reći da mi već temeljno radimo na pripremama prikupljanja potpisa, već smo tri puta uspeli da prikupimo potpise, i razbili tri inicjative koje su predlagali vladajući s jedne i druge strane, sasvim je jasno da će ćemo bez problema i ponovo prikupiti potpise i koliko god se neko trudio, onda će morati da se održi referendum i onda ćemo referendumom nešto zacementirati”, kazao je on.

Ministar rada i penzijskog sistema Marko Pavić nakon protesta svojim porukama, kako sam kaže, želi da umiri građane.

“Većina hrvatskih građana će i dalje ići u penziju između 60 i 65 godina, a samo oni koji ne mogu da ostavire 41 godinu staža ići će sa 67 godina u penziju”, poručio je Pavić.

Na protest su stigli i članovi opozicije među kojima i lider SDP-a Davor Bernardić koji poručuje kako vlada ovom reformom od penzionera stvara nove socijalne slučajeve.

“Nužno je treće usklađenje penzija, nužno je povećati penzije kako bi vratili elementarno ljudsko dostojanstvo ljudima koji žive s najmanjim penzijama, nužno je stimulisati odlazak u penziju s punim radnim stažom, a ne penalizirati ga”, kazao je Bernardić.

Sindikati poručuju da je današnji protest tek prvi u nizu, a Vlada očekuje kako će ovakva penzijska reforma na snagu stupiti 1. januara.

(Mirna Brekalo, N1 / Foto: N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga