Hrtkovci od jutros pod opsadom policije

Do sela se ne može iz smera Beograda, Šapca, Rume, Sremske Mitrovice, Obrenovca, blokirani su i lokalni putevi

06. maja 2018

Svi prilazi selu Hrtkovci potpuno su blokirani, a jake snage policije i žandarmerije su zatvorile ključne magistralne pravce. Kordoni policije sprečavaju i prolazak do sela brojnim novinarskim ekipama koje su zaustavljene u Jarku.

Do Hrtkovaca se ne može iz smera Beograda, Šapca, Rume, Sremske Mitrovice, Obrenovca, blokirani su i lokalni putevi, a policije ima i na obližnjim livadama i u Rumi.

Blokirana su sva tri prilaza selu iz Jarka, Nikinaca i Platičeva, a prolaz je omogućen samo meštanima i dostavljačima hrane koji moraju da pokažu ličnu kartu.

Do prilaza selu stiglo je i pedesetak članova Srpske radikalne stranke, među kojima je i stranačka funkcionerka Vjerica Radeta, koji takođe nisu mogli da prođu kordon policije u Jarku. Novinarima su rekli da tu čekaju dolazak lidera SRS Vojsilava Šešelja.

Blokada prilaza Hrtkovcima započela je juče i trajaće do nedelje u ponoć kao odgovor skupovima koje su najavili Šešelj i radikali, a potom i protivnici radikala – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Demokratska stranka i Liberalno demokratska partija.

Novinari od jutros na prilazu Hrtkovcima nisu videli nikog od predstavnika ovih opozicionih stranaka.

Skup u Hrtkovcima radikali su najavili povodom 26. godišnjice mitinga na kojem je Šešelj između ostalog pročitao imena 17 „nelojalnih“ meštana hrvatske nacionalnosti koji moraju da napuste to vojvođansko selo.

Žalbeno veće Mehanizma za međunarodne krivične sudove, koji je nasledio postupke Haškog tribunala, 11. aprila izreklo mu je pravosnažnu presudu od deset godina zatvora za podsticanje progona, deportacije i prisilno premeštanje Hrvata iz Hrtkovaca 1992. godine.

(Autonomija, foto: Maja Leđenac))

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga