- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Hrana u svijetu skuplja 10 posto

Globalne cijene hrane u julu su skočile 10 posto u odnosu na juni, kukuruz i soja došle su do rekordne razine, a sve je to posljedica sušnoga ljeta i visokih temperatura i u SAD-u i u istočnoj Evropi, objavila je u četvrtak Svjetska banka (SB) u najnovijem izvještaju o cijenama hrane.

Od juna do jula kukuruz i pšenica skočili su po 25 posto, soja 17 posto, a samo je riža pala četiri posto, kaže se u izvještaju.

Indeks cijena hrane SB-a je šest posto viši u julu ove nego u julu prošle godine, a jedan posto viši od prethodnoga vrhunca u februaru 2011. godine.

„Cijene hrane znatno su narasle i prijete zdravlju i dobrobiti miliona ljudi“, rekao je predsjednik SB-a Jim Yong Kim.

„Afrika i Bliski istok posebno su ranjivi, ali slično je i s ostalim zemljama u kojima su naglo narasle cijene žitarica“, dodao je on.

Čini se da je vrijeme glavni krivac za rast cijena.

Apel protiv zabrana

Suša u SAD-u izazvala je velike štete na ljetnim urodima kukuruza i soje, čiji je SAD glavni izvoznik.

Sušno ljeto u Rusiji, Ukrajini i Kazahstanu pridonijelo je projekciji pada proizvodnje pšenice.

Stručnjaci SB-a trenutno ne predviđaju ponavljanje 2008. godine, ali negativni faktori, kao što su El Nino, nesigurnost izvoznika, loš ured na južnoj hemisferi ili znatno povećanje cijene energenata, mogli bi dovesti do daljeg rasta cijena poput onoga prije četiri godine.

U četvrtak je 21 članica grupacije Azije i Pacifika za ekonomsku saradnju (APEC) izdala saopćenje sa sastanka u Moskvi, u kojem se apelira na zemlje svijeta „da izbjegnu izvozne zabrane“ kao reakciju na rast cijena hrane.

Rusija, koja je članica APEC-a, prije dvije godine je, poslije podbačaja domaće žetve, uvela privremeni embargo na izvoz žitarica.

Očekuje se da će lideri APEC-a razmatrati prehrambenu bezbjednost u svijetu na svom narednom sastanku iduće sedmice u Vladivostoku.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!