HR: Presuda ukinuta, Sanader može na slobodu uz jamčevinu

Ivo Sanader izlazi iz zatvora čim uplati jamčevinu od 1,65 milijuna eura

02. okt 2015

Vrhovni sud Hrvatske u cijelosti je ukinuo prvostupanjsku presudu u slučaju Fimi media. Ivo Sanader izlazi iz zatvora čim uplati jamčevinu od 12,4 milijuna kuna (1,65 milijuna eura).

„Ono što je Vijeće Vrhovnog suda navelo jest to da se presuda ukida zbog bitnih povreda kaznenog postupka, a naročito zbog teške povrede prava na pravično suđenje“, kazao je glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Ova odluka donesena je nakon što je Vrhovni sud Hrvatske tri dana razmatrao žalbe okrivljenika i Uskoka u korupcijskom slučaju Fimi media.

Time je ukinuta prvostupanjska presuda donesena 11. ožujka 2014, po kojoj subivši hrvatski premijer i bivši predsjednik HDZ-a Ivo Sanader, njegova stranka HDZ i niz Sanaderovih suradnika bili proglašeni krivima za izvlačenje novca iz javnih tvrtki u iznosu od preko 70.000.000 kuna (nešto preko 9,3 milijuna eura) za osobne potrebe i za potrebe „crnog fonda“ HDZ-a. Tada je Ivo Sanader osuđen na jedinstvenu kaznu od devet godina zatvora.

Također, sada ukinutom presudom je naloženo da se Sanaderu i članovima njegove obitelji oduzme imovina stečena kaznenim djelima – 15.275.000 kuna (nešto preko 2 milijuna eura).

Ukinut je i dio presude u kojem je i HDZ proglašen krivim i kažnjen globom od pet milijuna kuna, a trebao jevratiti i 24.254.497 kuna imovine stečene kaznenim djelima.

Ustavni sud Hrvatske je ranije ukinuo presudu Sanaderu za korupciju velikih razmjera u objedinjenom postupku za slučajeve Hypo i INA-MOL.

Sanader je u pritvoru u Austriji i Hrvatskoj u zatvoru proveo 3 godine i 9 mjeseci. U obnovljenim postupcima za Fimi mediu i Hypo i INA-MOL Sanader će se – ako skupi novac za jamčevinu – braniti sa slobode.

(Enis Zebić, Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga