Horovic: Tužilaštvo blokira izvršenje presude protiv Velimira Ilića

Tužilaštvo namerno zadržava predmet, kako bi onemogućilo izvršenje presude protiv Velimira Ilića, koji je šutnuo novinara na snimanju intervjua

16. maj 2013

Republičko javno tužilaštvo onemogućilo je izvršenje pravosnažne presude protiv predsednika Nove Srbije Velimira Ilića, u tužbi koju je protiv njega bio podneo novosadski novinar Vladimir Ješić, izjavio je danas Ješićev pravni zastupnik Vladimir Horovic.

Ješić je Ilića tužio i zatražio odštetu jer ga je ovaj političar na snimanju intervjua za novosadsku Televiziju Apolo 2003. godine u prostorijama Nove Srbije u Beogradu šutnuo nogom, izvređao, ispsovao i pokušao fizički na njega da nasrne.

Viši sud u Novom Sadu presudio je u Ješićevu korist, što je potom potvrdio i Apelacioni sud. Presuda je postala pravosnažna 21. marta ove godine. Po toj presudi Ilić Ješiću treba da isplati 1,3 miliona dinara.

Do izvršenja, međutim, nije došlo jer je Republičko javno tužilastvo zatražilo da mu se dostave spisi predmeta. „Na taj način, pošto je sud morao to da učini, Tužilaštvo je onemogućilo izvršenje presude“, rekao je Horovic za Autonomiju.

Dodao je da je Viši sud u Novom Sadu potom tražio od Tužilaštva da mu se predmet privremeno hitno vrati, kako bi se mogla izvršiti presuda, ali Tužilaštvo to do danas nije učinilo. Horovic je objasnio da Tužilastvo predmet kod sebe može držati tri meseca, odnosno do 21. juna, a nakon toga Tužilaštvo može podići zahtev za zaštitu zakonitosti, o kojem bi trebalo da se potom izjasni Vrhovni kasacioni sud.

„Tužilaštvo je već time što je, i pored insistiranja Višeg suda da mu se na pet minuta vrati predmet, onemogućilo Ješića da ostvari svoja zakonita prava da traži prinudnu naplatu. Takvim postupanjem, Tužilaštvo, koje treba da štiti zakonitost, zapravo onemogućava primenu zakona u pogledu zakonitog prava na prinudnu naplatu potraživanja“, kazao je Horovic.

Ocenio je da bi bio „dodatni skandal“ bio ukoliko Tužilaštvo odluči da podnese zahtev za zaštitu zakonitosti.

Vladimir Ješić je za Autonomiju rekao da će novac od presude uplatiti u humanitarne svrhe, za pomoć Domu za decu i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku. „Nadam se da će Ilić biti kažnjen kako se više ne bi ponovilo to što je učinio novinaru na radnom zadatku“, rekao je Ješić.

On je podsetio da je pravosuđe omogućilo Velimiru Iliću da uloži žalbu na presudu tri godine nakon što je Opštinski sud u Novom Sadu 2006. godine pravosnažno presudio da Ilić Ješiću treba da isplati odštetu od devet i po miliona dinara. Izrazio je čuđenje i upitao kako je Ilićeva žalba iz 2009. godine mogla biti usvojena, kada su svi žalbeni rokovi bili istekli.

Podsetio je i da je protiv Ilića podneo i krivičnu prijavu zbog istog slučaja, ali se Ilić tada pozvao na poslanički imunitet i tako „izbegao“ suđenje. Ješić je podsetio da je nasilnik koji je Ilića napao 2010. godine na ulici u Beogradu vrlo brzo potom uhapšen a kasnije i osuđen na dve godine zatvora.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga