Hollande imenovao novog premijera Francuske

Zbog poraza socijalista na lokalnim izborima, francuski predsjednik odlučio se za promjenu premijera

01. apr 2014

Francuski predsjednik Francois Hollande imenovao je novog premijera, a riječ je o dosadašnjem ministru unutrašnjih poslova Manuelu Vallsu.

Valls je rođen u Barceloni, a francusko državljanstvo je stekao u 20. godini.

Zagovara socijalizam na način Tonyja Blaira, najprije na ekonomskom polju, zbog čega je nerijetko u osjetljivim odnosima sa strankom. Puno je popularniji na desnici nego na ljevici.

Neposredno prije toga, dosadašnji premijer Jean-Marc Ayrault se povukao sa dužnosti predsjednika Vlade. To je učinio nakon lošeg rezultata socijalista na jučerašnjim lokalnim izborima.

Stranka predsjednika Hollandea je podbacila pred uspjehom ultradesničarskog Nacionalnog fronta Marine le Pen i najvećeg opozicijskog Saveza za narodni pokret prethodnog predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

Predsjednik Hollande se zbog promjene premijera obratio i naciji.

Vladajuća politička stranka u Francuskoj Socijalistička partija doživjela je poraz na lokalnim izborima. Trijumfirao je desničarski Nacionalni front, koji je ostvario najbolji rezultat u historiji partije desnog centra UMP-a.

Stranke desnog centra vodile su nakon drugog kruga izbora u nedjelju sa 49 posto osvojenih glasova, dok su stranke lijevog centra imale 43 posto glasova, a desničari devet posto.

Gradonačelnica Pariza

Nacionalni front, koji predvodi Marine le Pen, pobijedio je u više od deset gradova, dok je Socijalistička partija francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, prema preliminarnim rezultatima, izgubila u velikom broju gradova, uključujući Reims, Pau, Tours, Saint-Etienne i Quimper.

Kandidatkinja Socijalističke partije Anne Hidalgo (54) izabrana je za prvu ženu gradonačelnicu Pariza.

Glavna opozicijska partija nekadašnjeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja Unija narodnog pokreta (UMP) pobijedila je u Toulouseu, na jugozapadu zemlje.

Minuli lokalni izbori u Francuskoj, prvi otkako je na vlasti aktuelni predsjednik Hollande od 2012, ostat će zapamćeni po veoma maloj izlaznosti birača, na kojima čak 38 posto registriranih glasača nije izašlo na birališta, saopćilo je francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Zvanični rezultati lokalnih izbora još nisu saopćeni.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga