Holandski parlamentarci odbili ‘Nexit’

Samo 14 od 75 zastupnika podržalo je prijedlog Geerta Wildersa, čelnika desne populističke Stranke za slobodu, da se raspiše referendum o izlasku Holandije iz EU-a

28. juna 2016

Parlament Holandije je u utorak velikom većinom odbacio inicijativu za održavanjem referenduma o članstvu te zemlje u Evropskoj uniji.

Samo 14 od 75 zastupnika podržalo je prijedlog Geerta Wildersa, čelnika desne populističke Stranke za slobodu.

Wilders je nakon referenduma u Velikoj Britaniji pozvao holandsku vladu da i ona provede referendum o „Nexitu“ što je brže moguće.

Od Brexita, do „Nexita“ i „Frexita“ (izlaska Francuske iz Unije), euroskeptici diljem EU-a su proslavili u petak „pobjedu“ i pozvali na referendume u njihovim zemljama, što povećava strahovanja za budućnost evropskog jedinstva.

Postupak izlaska iz EU-a

Mnoge države EU-a pozivaju Britaniju da odmah pokrene postupak izlaska i pokrene Članak 50. Lisabonskog ugovora.

Prema članku 50 Lisabonskog ugovora, zemlja koja odluči napustiti EU-u dužna je službeno obavijestiti ostale članice i nakon toga počinje teći dvogodišnji rok za pregovore.

Međutim, ugovor ništa ne kaže kada ta zemlja mora poslati službenu obavijest.

Građani Velike Britanije su na referendumu 23. juna odlučili da ne žele više biti dio Evropske unije.

Čelniku britanske Laburističke stranke Jeremyu Corbynu u utorak je izglasano nepovjerenje u parlamentu, čime je najveća opoziciona stranka potonula još dublje u krizu nakon neuspješne Corbynove kampanje da Britanija ostane dio EU-a, ali prvi čovjek laburista odmah je uzvratio da ne namjerava podnijeti ostavku.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga