Holandski kralj bi ostao bez trona da je kao bh. političari

Bahato ponašanje bh. političara tek je simptom puno ozbiljnijih problema u zemlji, smatra ambasador Holandije u BiH

01. avg 2014

Holandski kralj Willem-Alexander brzo bi ostao bez prijestolja i morao bi potražiti novi posao kada bi se ponašao poput političara u Bosni i Hercegovini, izjavio je holandski ambasador u Bosni i Hercegovini Jurriaan Kraak slikovito predstavljajući način na koji većina inozemnih diplomata vidi osobe koje trenutno obavljaju najvažnije dužnosti u Bosni i Hercegovini.

Pridružujući se kritikama na račun bh. vlasti koje su ranije ovog mjeseca vrlo otvoreno uputili američki otpravnik poslova u Bosni i Hercegovini Nicholas Hill i ambasador Japana Hideo Yamazaki, holandski diplomata je za sarajevski magazin Slobodna Bosna istaknuo da je bahato ponašanje bh. političara, kojem i sam neprestano svjedoči, tek simptom puno ozbiljnijih problema u zemlji.

„Kada bi se kralj Holandije ponašao tako [kao političari u Bosni i Hercegovini] u saobraćaju, i on bi za mjesec dana morao potražiti novi posao“, kazao je Kraak, prenosi agencija Hina.

Dodao je da je lično ozlojeđen onime na što je ranije upozorio japanski ambasador – kolonama limuzina s političarima koje, uz policijsku pratnju, bezobzirno jure bosanskohercegovačkim cestama, često pri tome ugrožavajući sigurnost drugih u saobraćaju.

‘Bilo bi me sramota…’

„No, valja shvatiti da je to samo simptom nečeg većeg. U Bosni i Hercegovini, i pored puno uloženih napora, još nije uspostavljena vlast od građana i za građane“, rekao je holandski ambasador.

Istaknuo je da su majske poplave pokazale kakve su posljedice loše vlasti, jer su štete koje su nastale bile znatno veće nego da je postojala vlast koja je funkcionalna.

Ambasadoru Kraaku bilo bi nezamislivo ponašati se poput političara u Bosni i Hercegovini, jer bi ga bilo sramota zbog činjenice da je ta zemlja po mnogo čemu u rangu s državama poput Jemena ili Sijera Leonea.

„Ljudi znaju da ovako više ne može“, kazao je Kraak, izražavajući nadu da će opći izbori raspisani za 12. oktobar donijeti promjene.

Upozorio je i na činjenicu da Bosna i Hercegovina sve više tone na popisu prioriteta međunarodne zajednice, jer je sada „tek peta ili šesta“ važna kriza koju bi trebalo rješavati.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga