Holandija najavila oduzimanje državljanstva džihadistima

Ta mera će se odnositi samo za one državljane koji imaju dvojno državljanstvo

30. avg 2014

Holandska vlada saopštila je danas da će oduzeti pasoše svim holandskim državljanima koji ratuju u Iraku i Siriji i bez prethodnog podizanja optužnice ili pokretanja krivičnog postupka.

Vladina odluka doneta je u okviru niza mera usmerenih na borbu protiv ekstremista koji odlaze u Irak i Siriju gde se pridružuju Islamskoj državi i drugim ekstremističkim grupama.

Sve veći broj ekstremista sa Zapada u Siriji i Iraku izaziva veliku zabrinutost u Evropskoj uniji koja strahuje od terorističkih napada posle povratka tih džihadista.

„Zakon će biti pooštren u cilju oduzimanja holandskog državljanstva svim džihadistima koji su se pridružili nekoj naoružanoj ekstremističkoj grupi, čak i bez prethodnog krivičnog postupka“, izjavio je holandski ministar pravde Ivo Opstelten.

Prema njegovim rečima, ta mera će se odnositi samo za one državljane koji imaju dvojno državljanstvo, jer „niko ne može da ostane bez ikakvog državljanstva“.

Mnogi Holandjani islamske veroispovesti imaju dvojno državljanstvo, posebno Marokanci.

Najmanje 130 Holandjana je do sada otišlo u redove džihadista. Njih 30 se vratilo u zemlju, a 14 je poginulo u sukobima.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga