Hodžaj:Tadić može da napravi pozitivne korake ka Kosovu

"Danas nije vreme za nove priče o velikim nacionalnim idejama. Jedina velika ideja, koju svi narodi na Balkanu treba da imaju, jeste Evropa"

14. jul 2011

Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj poziva predsednika Srbije Borisa Tadića da „pozitivne korake koje je napravio u pravcu BiH i Hrvatske, napravi i ka Kosovu“.

U intervju za Dojče vele Hodžaj je istakao da je menjanje granica na Balkanu završeno jednom za uvek i pozvao zemlje regiona da se od velikih nacionalnih ideja okrenu ka velikoj ideji Evrope.

„Kosovo je danas multietnička država organizovana na osnovama građanske, a ne nacionalne pripadnosti, čiji je cilj stabilan i siguran život u EU“, rekao je Hodžaj u intervjuu vođenom u Briselu.

Govoreći o odnosima Beograda i Prištine Hodžaj je rekao da „dijalog između dve države predstavlja dobar korak“ koji je stvorio „pozitivan elan u obema zemljama“.

„Dijalog pokušava da poboljša život ljudi, regionalnu saradnju i evropsku perspektivu obe zemlje. Istovremeno to je i dobar instrument u izgradnji poverenja između dve političke elite i dva naroda, u cilju prevazilaženja konflikta i okretanja ka budućnosti“ , dodao je kosovski ministar.

Hodžaj ističe da će „Priština biti predana miru, stabilnosti i bezbednosti u regionu, kako bi postigli jedan od ciljeva, a to je članstvo u EU“.

„Mislim da je vreme i za predstavnike srpske vlade, političare u Srbiji, medije da razmisle i počnu da prihvataju stvarnost. Ne mislim da bi trebalo da izgubimo i sledećih 20 godina, kao što smo do sad već izgubili“, rekao je.

Šef kosovske diploamtije naglasio je da je „pitanje statusa rešeno proglašenjem nezavisnosti Kosova, posle mnogo godina pregovora i dugog procesa“.

„Pitanje granica, teritorije i suvereniteta na teritoriji nekadašnje Jugoslavije rešeno je jednom za uvek stvaranjem sedam država“, dodao je.

Hodžaj veruje da „ceo region može da nauči nešto iz primera Hrvatske“ koji pokazuje da „ako su zemlja i njena vlada predani, za šest godina možete da ispunite sve kriterijume i ponudite narodu dobru perspektivu“.

„Ljudi u Srbiji, na Kosovu, BiH, Makedoniji, Albaniji, imaju pravo da očekuju isto to od svojih političara. Ja ih pozivam da promene pravac i retoriku i da više promovisu evropske vizije. Danas nije vreme za nove priče o velikim nacionalnim idejama. Jedina velika ideja, koju svi narodi na Balkanu treba da imaju, jeste Evropa“, naglasio je.

Hodžaj smatra da pomirenje u regionu „mora da počne od vrha“ i dodaje da Priština „vrlo uvažava“ ono što je predsednik Srbije uradio u slučaju BiH i Hrvatske.

„Mislim da je on lider koji iste korake može da napravi i ka Kosovu“, rekao je Hodzaj i dodao da bi „to donelo dobrobit za obe zemlje i oba društva“ ali i da i „mediji, javnost, akademici i verske vođe moraju da podrže takav proces“.

„Moramo biti svesni da smo izgubili 20 godina i ne bi trebalo da propustimo još 20 kako bi došli do evropskog cilja. A deo tog cilja jeste pomirenje među svim narodima nekadašnje Jugoslavije“, rekao je Hodžaj.

Prema Hodžajevim rečima ako „zemlje u regionu i njihove elite budu fokusirane na posao koji od njih očekuje EU“ za deset godina može doći do ogromnih promena.

„Mislim da moramo da se fokusiramo na ono što želimo da postignemo u
narednih par godina. Recimo, za kosovsku vladu je veoma vazno da u
naredne tri godine naši građani dobiju slobodu kretanja bez viza, kao što to imaju druge zemlje u regionu“ , rekao je Hodžaj za Dojče vele.

(Beta, Deutsche welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga