Hodorkovski lansirao projekat „Umjesto Putina“

Na web sajtu su objavljena imena mogućih nasljednika Putina i time omogućeno Rusima da izaberu predsjedničkog kandidata online glasanjem

13. sep 2016

Ruski tajkun i poznati kritičar Kremlja, Mihail Hodorkovski lansirao je projekat čije je cilj identifikovati zamjenu za ruskog predsjednika Vladimira Putina na predsjedničkim izborima 2018.

Hodorskovski je rekao moskovskim novinarima u Londonu u ponedjeljek rekao da se projekat zove „Umjesto Putina“ i da je lansiran online na web sajtu vmestoputina.ru.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov danas je rekao novinarima da projekat Hodorkovskog „osmišljen od ljudi koji su nepovratno odsječeni od Ruisje i ….ruske agende.“

Na web sajtu su objavljena imena mogućih nasljednika Putina i time omogućeno Rusima da izaberu predsjedničkog kandidata online glasanjem.

Među nominovanim kandidatima na sajtu su lider opzicione Parnas stranke, Mihail Kasjanov, osnivač Antikorupcijskog fonda Aleksej Navalni i lider partije Jabloko, Grigorij Javlinski.

Hodorkovski je odbacio mogućnost da i on bude jedan od kandidata.

Nekad najbogatiji čovjek Rusije, na čelu najvažnije naftene kompanije u zemlji, Yukosa, Hodorkovski je proveo u zatvoru u Sibiru 10 godina zbog optužbi za izbjegavanje plaćanja poreza i prevare. On je tvrdio da su optužbe politički motivisane.

Napustio je Rusiju i preselio se u Evropu nakon što mu je Putin odobrio pomilovanje u decembru 2013.

Sada živi na relaciji Švajcarska -Britanija.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga