HNV danas raspravlja o Mariju Vrselji

Nakon dva meseca upornog ćutanja...

02. nov 2015

Većnici Hrvatskog nacionalnog veća u Srbiji u utorak će u Rumi raspravljati o postupcima predsednika omladine tog tela Marija Vrselje, koga su mediji doveli u vezu sa neonacističkim organizacijama.

Kako je navedeno u materijalu za sutrašnju sednicu, sedma tačka dnevnog reda posvećena je „nedavnim objavama u medijima o predsjedniku Povjerenstva za mladež – Mariu Vrselji“.

Opozicioni većnik HNV-a Tomislav Stantić zatražio je 6. oktobra od predsednika tog tela Slavena Bačića da podnese ostavku zbog ćutanja o slučaju Marija Vrselje.

Tog dana je osam većnika predalo i zahtev za sazivanje vanredne sednice HNV-a i ujedno optužilo Bačića da je „apsolutno nedopustivo“ jednomesečno ćutanje rukovodstva HNV-a o slučaju Vrselja.

Oni su u zahtevu naveli da svako dalje ćutanje u javnosti HNV-a po ovom pitanju nanosi neprocenjivu štetu ugledu tog tela i hrvatskoj nacionalnoj zajednici u Srbiji.

U međuvremenu, predsednik HNV-a Slaven Bačić je saopštio da ne postoji obaveza tog tela da se javno izjašnjava o stavovima „koje su iznosili pojedinci, koji u tom momentu nisu predstavljali HNV“.

Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) objavio je pre dva meseca članak, a Radiotelevizija Vojvodine (RTV) je emitovala dokumentarni film o Mariju Vrselji, iz kojih se vidi da je on u prošlosti posećivao neonacističke i profašističke tribine u Novom Sadu, a na fotografijama se može uočiti da je na odeći nosio i neonacističke simbole.

Mediji su objavili i da je Vrselja položio vence na Blajburgu, da je sarađivao sa proustaškim strankama iz Hrvatske i da je u Sremskoj Mitrovici organizovao zabave na kojima se slušala ustaška muzika, uz istu takvu ikonografiju.

Mario Vrselja je negirao da je bio pristalica neonacizma i fašizma.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga