HNV traži da se Stanko Krstin zaštiti od nacionalističkog progona

Krstin osam godina na meti nacionalista u Novom Sadu, a HNV tek sada reaguje

26. sep 2015

Hrvatsko nacionalno veće (HNV) zatražilo je od Poverenice za zaštitu ravnopravnosti da preduzme sve mere iz svojih nadležnosti u predmetu diskriminacije većnika HNV-a Stanka Krstina i pokrene sudski postupak za utvrđivanje diskriminacije.

Krstin je u emotivnom obraćanju članovima HNV-a na sinoćnoj sednici u Zrenjaninu rekao da je već osam godina na meti nacionalista, koji ga nazivaju “ustašom”, poručuju mu da treba da napusti Srbiju i optužuju da svojim pogonima “truje decu” u Novom Sadu.

Krstin, koji je vlasnik preduzeća Pre-Print i predsednik Unije poslodavaca Vojvodine, rekao je da ga optužuju i da je “hrvatski obaveštajac”.

U vezi sa ovim slučajem, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti izrekla je opomenu direktoru Ekološkog pokreta iz Novog Sada Nikoli Aleksiću, jer je u javnosti iznosio ideje i stavove koji su uznemirujući i ponižavajući i kojima se vređa dostojanstvo Stanka Krstina, kao i drugih pripadnika hrvatske nacionalne manjine.

Krstin je u nekoliko navrata protestovao ispred zgrade novosadskog suda i ispred Agencije za borbu protiv korupcije, kada je nosio transparent “Privrednici, plaćajte reket da ne prođete kao ja”.

On je sinoć rekao da je u više navrata problem prijavljivao i MUP-u, kao i što je to bio slučaj i 2008. godine, kada je neko pucao u njegov prozor, ali je MUP “sakrio događaj koji se desio”.

Većnik Tomislav Stantić je upitao šta je HNV radio tih osam godina da bi zaštitio Krstina. “Nismo radili ništa, a to je nedopustivo”, rekao je Stantić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga