Hitovi Merlinke u MSUV

Festival kvir filma Merlinka gostovaće od 18. do 20. maja u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine sa šest filmova

17. maja 2018

Festival kvir filma Merlinka gostovaće od 18. do 20. maja u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine sa šest filmova, među kojima je i popularni britanski dokumentarac “Grejs Džons: Crveno svetlo i hleb” o muzičkoj pop ikoni koja će biti jedna od zvezda na predstojećem Exitu.

Program obuhvata i španski dokumentarac „Rasprava oko kostiju“, francuski igrani film „120 otkucaja u minuti“, nemački dokumentarac „Kvirkor: kako pankovati revoluciju“, holandski igrani „Kraljica Amsterdama“ i finski igrani film „Tom od Finske“.

Britanski dokumentarac „Grejs Džons: Crveno svetlo i hleb“, jedan od hitova poslednjeg, devetog izdanja Merlinke u Beogradu, predstavlja uzbudljivo putovanje kroz nastupe, javni i privatni život pop ikone Grejs Džons. Njena smela estetika odzvanja kroz čitav film tokom kojeg režiserka Sofi Fajns stvara snažno filmsko iskustvo naizmeničnim smenjivanjem muzičkih sekvenci i intimnih privatnih snimaka koji na otkrivaju lice koje se krije iza maske ikone.

Španski dokumentarni film „Rasprava oko kostiju“, premijerno prikazan 2017. godine na Berlinalu, bavi se temom istorijskog sećanja u Španiji nakon Frankove smrti, fokusirajući se na nepoznatu priču o represiji nad LGBT osobama tokom fašističke diktature. Među najpoznatijim žrtvama je i pesnik Francisko Garsija Lorka.

Francuski igrani film „120 otkucaja u minuti“, dobitnik Specijalne nagrade žirija Kanskog festivala, prati grupu pariskih aktivista koji se bave prevencijom HIV-a tokom 90-ih godina 20. veka, uz pojedine aktiviste koji preferiraju radikalniji pristup protestima.

Nemački dokumentarac „Kvirkor: Kako pankovati revoluciju“ ruši stereotipe o LGBT populaciji kao ljubiteljima pop i disko muzike i prikazuje kvir pankere koji raspravljaju o homofobiji, rodu, feminizmu, HIV-u, asimilaciji, seksu i o umetnosti, a među njima su Bruce LaBruce, John Waters, Bette Bitto i mnogi drugi.

Holandski igrani film „Kraljica Amsterdama“ prati stalne goste gej kafića koji pokušavaju da ga spasu od bankrotstva tako što prave plan da tokom Prajda u Amsterdamu ukradu iz muzeja dijamantsku ogrlicu vrednu milione evra.

Finski film „Tom od Finske“ prati Touka Laksonena, odlikovanog oficira iz Drugog svetskog rata, koji se suočava sa progonom homoseksualaca u posleratnom Helsinkiju i utočište pronalazi u umetnosti i homoerotskim ilustracijama koji će ga proslaviti u Americi pod imenom Tom of Finland.

Merlinka festival se od 2009. godine održava svakog decembra u Domu omladine Beograda, a trenutno je u pripremi jubilarno, deseto izdanje koje će biti održano od 6. do 9. decembra.

Prošle godine Merlinka festival su posetili dobitnik Specijalne nagrade žirija Kanskog festivala Roben Kampiljo i dobitnik Tedi nagrade Berlinala Brus LaBrus, promovišući filmove koji će biti prikazani sada i u Novom Sadu.

Kampiljov film “120 otkucaja u minutu” dobio je na devetom festivalu Merlinka godišnju nagradu za najbolji kvir film koji je prikazan na svim festivalima u Srbiji, dok je specijalnu nagradu dobio film “Vojnici. Priče iz Ferentarija” Ivane Mladenović, a godišnju nagradu za najbolji kvir dokumentarac “Kvirkor: Kako pankovati revoluciju” Jonija Lajzera.

Osim u Novom Sadu, gde gostuje četvrti put, Merlinka festival predstavlja deo programa tokom godine i u Sarajevu, Tuzli, Nišu i Podgorici.

Nastao je sa ciljem da promoviše LGBT kulturu kroz filmsku umetnost i da doprinosi smanjenju socijalne distance prema LGBT populaciji.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga