- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Historiana: Evropska istorija bez granica

Tim sastavljen od nastavnika i univerzitetskih saradnika iz 30 zemalja predstavlja istoriju Evrope na jedan potpuno novi način. „Naši ciljevi su unutrašnjevropsko upoređivanje i multiperspektivno opažanje“, kaže dr. Robert Majer iz Instituta za međunarodno istraživanje školskih udžbenika Georg Ekart. On je član naučnog saveta projekta Historiana.

Proteklih godina bilo je puno pokušaja da se etabliraju evropske knjige iz istorije, međutim ni jedna od njih nije stvarno prihvaćena u školama. Sada je evropsko udruženje nastavnika istorije EUROCLIO pokrenulo inicijativu i utemeljilo internet portal Historiana.

Kontekst umesto hronologije

Historiana ne prenosi istoriju hronološki, već tematski. Nazivi na prvi pogled izgledaju vrlo složeno, kao na primer „Sukob i saradnja“, ipak iza tih naziva skrivaju se konkretne studije, između ostalog i o evakuaciji dece iz Finske za vreme Drugog svetskog rata, irskom iseljeničkom talasu nakon 1840. ili o Hladnom ratu.

Ovaj portal daje mnoštvo informacija o pozadini događaja: fotografije, citate i dokumente poput originalnog pisma nekadašnjeg američkog predsednika Harija Trumana upućenog njegovom ministru spoljnih poslova Džejmsu Birnsu.

Izvan korica knjige

Historiana koristi multimedijalne mogućnosti interneta: pored brojnih fotografija i karikatura tu su i interaktivne geografske karte i drugi vizuelni elementi kojima se pojašnjavaju složeni istorijski događaji. Autori smatraju da je velika prednost Historiane što se ona jednostavno može obogatiti novim temama. „Digitalna ponuda obuhvata i perspektive malih država. A ako je dobro strukturisana, broj tekstova može da bude neograničen“, smatra Ulrih Bongertman, predsednik saveznog Udruženja nastavnika istorije Nemačke.

Historiana već sada sadrži rezultate istraživanja iz Bugarske, Danske ili Estonije. Istorija tih zemalja obično nije obrađena u udžbenicima drugih evropskih zemalja. Mada je ovaj portal još uvek u svojoj probnoj fazi i za sada postoji samo na engleskom jeziku, on već sada može da se koristi. Ciljna grupa su osobe zainteresovane za istoriju, učenici i nastavnici. Oni istovremeno mogu da doprinesu proširenju sadržaja portala.

Velika očekivanja

Historiana je kao zajednički evropski digitalni školski udžbenik vrlo ambiciozan projekat s velikim potencijalom, što je dobrim delom i zasluga angažovanosti njenih autora. „Mnogi ljudi su oduševljeni tim projektom, pa tako i oni koji na njemu rade“, kaže Robert Majer. Još pre nego što je ovaj portal u septembru 2012. stavljen u mrežu, već je dobio nagradu World Aware Education koju dodeljuje Centar Sever-Jug, Saveta Evrope. Odmah nakon objavljivanja prvih sadržaja pristigla je i nagrada za evropsku saradnju MEDEA.

Da li će se Historiana etablirati zavisi i od toga koliko će novaca imati na raspolaganju. Do sada su autori radili besplatno, a grafika i programiranje finansirani su iz sredstava Evropske unije. Ulrih Bongertman je zadovoljan: „Mi smo već srećni zbog toga što Historiana kao zajednička evropska inicijativa uopšte postoji.“ A pred novim portalom sada je dalek put do učionica u evropskim školama.

(Filip Jedike/Andrea Jung-Grim, Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!