Hiljade simpatizera obilježile Titov 125. rođendan

Zastave bivših republika nekadašnje Jugoslavije, slike Josipa Broza, kape, marame... sve je to i danas bilo u Kumrovcu

27. maj 2017

Više od 6.000 poklonika lika i djela Josipa Broza Tita okupilo se u subotu u hrvatskom gradu Kumrovcu na „Danu mladosti – radosti“, na obilježavanju njegovog 125. rođendana, javlja agencija Hina.

Zastave bivših republika nekadašnje SFR Jugoslavije, slike Tita, kape „titovke“, marame… sve je to i danas bilo dio ikonografije koja je dominirala Kumrovcem, ali i tvrdnje kako se borba protiv fašizma nastavlja i danas, od čega, po riječima govornika, prijeti velika opasnost.

Tako je Jovan Vejnović, predsjednik Saveza društava „Josip Broz Tito“, naglasio kako se u Kumrovec ne dolazi radi prošlosti, nego sadašnjosti i budućnosti.

Kazao je kako je budućnost ta za koju je zabrinut, jer je, po njegovim riječima, bruto domaći proizvod niži nego prije 30 godina, kao i kupovna moć, dok je socijalna i ekonomska sigurnost na sve nižem nivou.

‘Smrt sadašnjem fašizmu!’

Posebno ga zabrinjava što danas u Hrvatskoj, kako je ustvrdio, „marširaju crnokošuljaši i oni koji pozivaju na ubijanje, dok vlast to ignorira i govori da je demokratsko pravo i sloboda da svatko izražava svoje stavove“.

„Još gore je što se neofašizam vraća kapilarno u obrazovanje, visoko školstvo, pa čak i institucije“, izjavio je Vejnović, pozivajući odgovorne da se „suoče sa stvarnošću i realnošću“.

Na kraju je stari partizanski pozdrav modificirao u „Smrt sadašnjem fašizmu!“

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca Hrvatske Franjo Habulin u svom se govoru osvrnuo na mlade, koji su, po njegovim riječima, Titu uvijek bili na prvom mjestu.

Naglasio je kako su mladi nekada bili nositelji društvenog razvoja, a danas im se „isključivo nude vjera i nacionalizam, zavod za zapošljavanje te minimalna plaća“, zbog čega se sve više njih odlučuje na napuštanje zemlje.

Smatra i kako živimo u vremenu „revizije prošlosti i iznošenja laži bez ikakvih sankcija“.

„Ako se nećemo suprotstaviti, oni koji lažu će prevladati“, istaknuo je Habulin, koji je mišljenja kako se ne smije prihvatiti teza „dosta je i partizana, i ustaša“ sve dok se stvari jednom zauvijek ne postave na svoje mjesto.

Ustaše su bile na strani zla

Zaključio je kako su ustaše bile na strani zla, a antifašisti na strani dobra.

Završio je porukom da se borba protiv fašizma nastavlja i danas i da bi bilo loše da oni koji su izvojevali pobjedu u Drugom svjetskom ratu budu poraženi danas, nakon 72 godine.

U Kumrovcu je na svečanosti „Dan mladosti – radosti“ bio i poznati glumac Vili Matula.

Prije nego što je okupljenima pročitao zapise Miroslava Krleže o Josipu Brozu, uputio je kritiku bivšim lijevim vladama, jer, kako je rekao, nikada javno nisu dale podršku ovom skupu.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga